|

Gülen'in teröristlerine karşı milletimiz ayakta

FETÖ/PDY'nin darbe girişimi 15 Temmuz gecesi püskürtülürken, halk demokrasiye sahip çıkmak için meydanlara döküldü. 161 şehit verdiğimiz mücadelede yargıda ve askeriyede gözaltılar sürüyor. Gerçek Hayat Dergisi adım adım gerçekleştirilen darbe girişiminin ayrıntılarını yazdı.

Yeni Şafak
09:49 - 18/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:01 - 18/07/2016 Pazartesi
Gerçek Hayat
15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından planlanan darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.
15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından planlanan darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

15 Temmuz Cuma akşamı Fetullahçı Terör Örgütü'ne bağlı bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimi Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün bir grup asker tarafından kapatılmasıyla başladı. Bir yandan da Atatürk Havalimanı tanklarla kapatıldı. TRT'yi de işgal eden askerler, spiker Tiraj Karaş'a silah zoruyla korsan darbe bildirisi okuttu. Aynı anda Ankara Emniyet Müdürlüğü, bir savaş uçağı ve helikopter tarafından saldırıya uğradı. Gölbaşı'ndaki Polis Özel Harekât Eğitim Merkezi'nde bir patlama meydana geldi. Bazı F-16 ve helikopterler alçak uçuş yaptı. Genelkurmay'da silah sesleri duyuldu.



"Hadlerini bildireceğiz"


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, FETÖ'cü cuntaya karşı tüm milleti illerin meydanlarına ve havalimanlarına davet etmesi üzerine halk meydanlara ve havaalanlarına gitmek üzere sokağa çıktı. Bu açıklaması esnasında Marmaris'te olan Erdoğan, “Milletçe meydanlarda, havalimanında toplanalım ve bunların o azınlık grubu, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar. Ben de meydanlarda olacağım. Bu işe kalkışanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Onurla generallerine sesleniyorum. Dik durmasını istiyorum onlar gelip geçici siz kalıcınız. Omuz omuza vereceğiz onlara hadlerini bildireceğiz. Tüm siyasi partilere sesleniyorum, demokrasiye inananlar hemen adım atmalıdır. Türkiye bu tür ayaklanmalarla bir defa ucuza satılacak bir ülke değildir ve Pensilvanya'dan da yönetilecek bir ülke de değildir" çağrısını yaptı. Başbakan Binali Yıldırım ise canlı yayına katılarak, “Demokrasiye ve milli iradeye kalkışma var. Buna izin vermeyeceğiz. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek. Yapanlar en ağır bedeli ödeyecek. Emniyet harekete geçti. Misliyle karşılık verilecek" açıklamasını yaptı.



Vur emri verildi


İstanbul Cumhuriyet Savcılığı askeri kalkışmaya ilişkin soruşturma başlattı. Polise müdahale etme ve mukavemet gösterenlere “vur emri" verildi. MİT de kendi personeline aynı biçimde “ateş etme yetkisi" verdi.



Gölbaşı'nda 17 şehit


Darbe girişimine karşı koyacak her noktayı kurşun ve bomba yağdıran hainlerin hedeflerinden birisi de Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı'ydı. Gölbaşı'ndaki merkezin cephaneliği vuruldu, alçak saldırı da 17 özel harekât polisi şehit oldu. Ayrıca Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Yer İstasyonu Kampüsü'ne saldırı düzenlendi. Saldırının ardından kampüsteki personel ve lojmanlarda bulunan 2 kişinin şehit olduğu belirtildi. Genelkurmay'daki işgalcilere karşı yürütülen operasyonun başındaki Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ise operasyonda 1 askerin şehit olduğunu, yaralılar bulunduğunu belirtti.



Darbeye ortak tepki


Darbeye halkın yanı sıra STK'lar ve siyasi partiler de karşı çıktı. Başbakan Binali Yıldırım'ı arayarak askeri kalkışmanın kabul edilemez olduğunu söyleyen MHP lideri Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yanındayız" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yaptığı yazılı açıklamayla darbelerin karşısında olduklarını belirtti. STK'lar yaptıkları yazılı açıklamalarıyla halkı demokrasiye sahip çıkmaya çağırdı. Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yaptıkları açıklamalarla darbeye karşı tavırlarını koydular.



Sulh Konseyi!


Cunta girişimini Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı'nda Yönetim Daire Başkanı olan Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün başlattığı öğrenildi. Partigöç kendini “Sulh Konsey Başkanı" olarak tanıttı. Alçak planın organizatörleri arasında Genelkurmay adli Müşaviri Muharrem Köse'nin de olduğu iddia ediliyor. Türkiye'nin geleceğine kasteden darbecilerin, darbeyi başarıya ulaştırdıktan sonra kurarak binlerce insanı yargılayacağı sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirileceği personel listesi de ortaya çıktı. İstihbarat kaynaklarına göre, sıkıyönetim cuntasının başında Albay Muharrem Köse olacaktı. Köse, ordudaki paralel yapı uzantılarını korumak suçuyla geçtiğimiz mart ayında görevden alınmıştı.



Halk yakalayıp teslim etti


İstanbul ve Ankara'da yaşanan askeri kalkışma esnasında çok sayıda asker emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Vatandaşlarda silahını aldığı askerleri yakalayarak polise teslim etti. Bursa'da Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş'un gözaltına alındığı iddia edildi. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan hakkında 'darbeye teşebbüs' suçundan gözaltı kararı aldı. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'ndan yapılan açıklamada da “1 üstteğmen, 1 astsubay ve 7 askerin gözaltına alındığı belirtildi. Üsküdar Çevik Kuvvet önüne gelen 25 asker de polis tarafından gözaltına alındı. Bazı askerlere ters kelepçe yapıldığı görüldü. İstanbul'da darbe girişiminde bulunanlardan 104 kişinin tespit edildiği, bir kısmının gözaltına alındığı öğrenildi.




Gerçek Hayat dergisinin yeni sayısındaki tüm dosya, röportaj, haber ve analizleri incelemek için

adresini ziyaret edebilirsiniz..




#Gerçek Hayat Dergisi
#Darbe Girişimi
#15 Temmuz
#FETÖ
8 yıl önce