Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, kendi bünyesindeki kuruluşlara personel alımını yasaklayan genelgesini hiçe sayarak 146 kişiyi işe alan TÜBİTAK'ın 4 yöneticisi hakkında iddianame hazırladı. TÜBİTAK eski Başkanı Yücel Altunbaşak, eski Başkanvekili Hasan Palaz, Başkan eski Danışmanı Osman Kulak ile Kanada'ya kaçan Marmara Araştırma Merkezi (MAM) eski Başkanı Murat Aydın'a “Silahlı terör örgütüne üye olma ve görevi kötüye kullanma" suçlamaları yöneltildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık olarak bilinen süreçte Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini devirmeye teşebbüs ettiği hatırlatıldı. Bu girişim sonrasında, devletin çeşitli kademelerine kadar sızdığı tespit edilen örgütün kadrolaşmasını önlemek amacıyla bakanlıklar vasıtasıyla ikinci bir emre kadar kamuda personel alımının durdurulmasına ilişkin genelgeler yayımlandığı iddianamede vurgulandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da bu kapsamda, 31 Aralık 2013'te kendisine bağlı ve ilgili kuruluşlara söz konusu genelgeyi elektronik posta yoluyla gönderdiği kaydedildi.
Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı raporlar ile tanık beyanlarına yer verilen iddianamede, genelgenin yayımlanmasından sonraki 25 gün içerisinde 146 kişinin TÜBİTAK ve bağlı kuruluşlar olan Tübitak Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), MAM, Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü gibi kurumlara atamasının yapıldığı, bu atamalardan 92'sinin ise genelgenin yayımlandığı gün gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
İddianamede, “Şüphelilerin son derece açık olan bakanlık genelgesine rağmen FETÖ örgütünün kurucusu Fetullah Gülen'in 'devletin kılcal damarlarına kadar sızma' şeklindeki emir ve talimatına uygun hareket ettikleri anlaşılmıştır" denildi.
İddianamede şüphelilerle ilgili önemli tespitlere de yer verildi. Altunbaşak'ın FETÖ ile ABD'de bulunduğu dönemde irtibatının bulunduğuna dikkat çekilen iddianamede, örgüte ait bazı okulların kuruluşunda görev ve sorumluluk aldığı, sonrasında TÜBİTAK'ın başına getirilip örgüt adına bu kurumda kadrolaşma faaliyetlerini diğer şüphelilerle birlikte yürüttüğü vurgulandı. Şüpheli Hasan Palaz'ın ise 2006 TÜBİTAK'taki uzmanlık görevinden alınıp kurumdan uzaklaştırıldığı, 2011 yılında Fetullahçı örgütlenmenin işlemleriyle tekrar TÜBİTAK'a döndüğüne yer verilen iddianamede, kısa süre içerisinde yükseltilerek TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı olarak görev yapmaya başladığı kaydedildi. Diğer şüpheliler Murat Aydın ve Osman Kulak'ın örgüt sayesinde TÜBİTAK içerisinde birimlerin başına geldikleri, örgütün amacına yönelik faaliyet yürüttükleri belirtildi.