Gülen mutlaka iade edilmeli

Yeni Şafak
Hüseyin Likoğlu
04:0020/08/2016, Cumartesi
G: 19/08/2016, Cuma
Yeni Şafak

CHP lideri Kılıçdaroğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunda hükümeti desteklediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Veriler, ana aktörün Fetullah Gülen olduğunu söylüyor. O zaman Türkiye’ye iade etmesi lazım” dedi. Kılıçdaroğlu, Gülen’in verilmemesi halinde Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinde bir kırılma yaşanacağını vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin Ankara temsilcileri ile biraraya geldi. Gündeme ilişkin değerlendimelerde bulunan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi: OHAL konusunda tavrımız; parlamentoda OHAL yasasının çıkmasına olumlu oy vermedik. Madem ki 4 siyasi parti ortak deklarasyon yayımlıyorsa bütün yasalar parlamentoya gelsin süratle çıkaralım diye düşüncemiz vardı. Hükümet tercihini öbür türlü kullandı. Dolayısıyla OHAL uygulamalarını yakından izliyoruz. En büyük yarayı alan yargı ve bu yaranın süratle onarılması gerekiyor.



DEVLETİN İNŞASI YASAMA ORGANININ GÖREVİDİR


Devletin yeniden inşasını öngören, kurumların yeniden yapılandırılmasını öngören bütün düzenlemelerin OHALyasasıyla yapılmasına karşı çıkıyoruz, bu doğru değil. Bu darbe girişimini fırsatçılık kabul edip parlamentoyu devre dışı bırakmak olur. Devletin inşaası yürütme organının değil, yasama organının görevidir. Bütün demokrasilerde kural budur.



BATAKLIĞI KURUTMAK GEREKİYOR


PKK terör örgütü gerçeğini yıllardır biliyoruz. Arkasındaki güçleri de hepimiz tahmin ediyoruz. (FETÖ-PKK işbirliği) Bir terör örgütünün bir başka terör örgütüne destek vermesi eşyanın doğasına aykırı değil. Türkiye'de de dışarıda da gördük. Uluslararası alanda örtülü desteği var ve bunlar bizi rahatsız ediyor. Terör konusunda bizler bugüne kadar bataklığı kurutmak yerine sivrisinekle mücadele yürüttük. HDP'nin de terör olaylarının sonuçlandırılması konusunda üzerine düşen görevler var. Gayet açık net, terörü kınamasını, ortak tavır takınmasını hepimiz istiyoruz.



İADE KONUSUNDA GECİKİLDİ


Hükümet FETÖ ile ilgili bütün bilgileri ABD'ye aktarmalı. ABD kendi hukuk sistemi içinde bunu Türkiye'ye teslim etmeli. Belgelerin geç gönderilmesi ve binlerce belge gönderilmesi. Bunların ayıklanması bile bir yıl sürer. Niye bu kadar çok doküman gönderdiler ben anlamış değilim. Eğer ABD vermiyorsa Fetullah Gülen 'benim bu işlerde parmağım yok' diyorsa kendisinin Türkiye'ye gelmesi lazım.



O ZAMAN TÜRKİYE'YE GEL


Diyorsun ki ben masumum. O zaman gel Türkiye'ye yargılan. Hükümete biz bu konuda destek veriyoruz. İade konusunda gecikildi. Uluslararası anlaşmalara bizim uyacağımız kadar ABD'nin de uyması gerekir. Böyle bir olay dünya gerçeğidir. Veriler ana aktörün Fetullah Gülen olduğunu söylüyor o zaman Türkiye'ye iade etmesi lazım.



Batı ülkeleriyle kırılma yaşanır


Türkiye ile Batı ülkeleri arasındaki ilişkileri de değerlendiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Fetullah Gülen'in verilmemesi bir kırılma


yaratır. Umarım böyle bir kırılmaya ABD müsade etmez. 240 kişiye yakın insanın hayatını kaybettiği Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimine rağmen vermezse bir kırılma olur” dedi.



Düzenleme doğru değil


Kılıçdaroğlu, “TSK ile ilgili düzenleme doğru bir düzenleme değil. Ben uzun yıllar bürokraside çalışan birisiyim. Bir genel müdür düşünün üç ayrı yerden talimat alıyor. Bir müsteşardan, iki bakandan, üç başbakandan bu genel müdür hiçbir iş yapamaz. Askerde emir komuta temel kuraldır. Siz orayı dinamitliyorsunuz. Bunu yaptığınız andan itibaren orduyu tamamen çökertirsiniz. Biz bunu 3 ay için yaptık derlerse ben bunu anlarım. Bu KHK'ya bakıyoruz. OHAL için geçerlidir demiyor. Bu anayasaya aykırı. Hükümet bu konuyu parlamentoda OHAL süresi içinde çözeceğiz dedi. Yaratılan atmosferi bozmak istemiyoruz. Biz senin önüne engel çıkarmıyoruz, hukuk içinde mücadeleni yap diyoruz. Düzeltiyorsanız bir mesele yok zaten” dedi.



Türkiye süratle normalleşmeli


CHP lideri, “Şu baskı atmosferinden Türkiye'nin kurtulması lazım. Şirketler terör örgütlerine kaynak aktarıyorlarsa elbette buna itirazımız yok. Ama gözdağı verme amacıyla yapılıyorsa bu doğru değil. Türkiye'nin bir cadı avı atmosferinden kurtulması lazım. Sayın YÖK Başkanı diyor ki 1577 dekana, 'istifa dilekçenizi gönderin.' Herkes korkuyor gönderiyor. Türkiye süratle normalleşmeli, hukuk içinde mücadele yapılmalı” dedi.




#OHAL yasası
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Fetullah Gülen

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.