|

Göz göre göre kaçtı

Turkuaz Şirketler Grubu ortakları Zeki Pilge ve Hayri Ersoy'un 7 Ekim 2009’da uğradıkları suikastin azmettiricilerinden Müjdat Güler’in firari olduğu ortaya çıktı. Tetikçinin itirafıyla 2015'te tutuklanan Güler, 1 Temmuz’daki ara duruşmada şaibeli şekilde tahliye edildi. 5 Aralık’ta görülen karar duruşmasında ise 18 yıl hapis cezası aldı ama kayıplara karıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:32 - 24/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bağlantılı olduğu, Turkuaz Şirketler Grubu'na yönelik suikast dosyasında yeni gelişmeler ortaya çıktı. Şirketin ortaklarından ve suikaste azmettirmekten 18 yıl hapis cezası alan Müjdat Güler'in FETÖ desteğiyle tahliye edildiği ve şu anda firari olarak arandığı öğrenildi.



ŞİRKETİ ELE GEÇİRME PLANIYDI


7 Ekim 2009'da Bank Asya'da yaptıkların bir toplantıdan sonra suikaste uğrayan Turkuaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Pilge sakat kalmış, şirketin CEO'su Hayri Ersoy ise hayatını kaybetmişti. Suikastın arka planında ise, şirketi ele geçirmeye çalışan ortaklar Müjdat Güler ve İsmail Kavuncu'nun olduğu ortaya çıkmıştı. Zeki Pilge ile eski Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu'nun beraber yürüttükleri şirkete, Müjdat Güler daha sonra Kavuncu'nun davetiyle yüzde 15'lik bir hisseyle ortak oldu. FETÖ ile bağlantısı olan ve şu anda yurt dışında firari olan İsmail Kavuncu'nun, Müjdat Güler'i de yanına alarak, diğer ortaklar Zeki Pilge ile Hayri Ersoy'u ortadan kaldırıp, şirketi ele geçirmeye çalıştığı öğrenildi.



TETİKÇİ İTİRAFI SEYRİ DEĞİŞTİRDİ


2009'da gerçekleşen ve sümenaltı edilen suikast dosyası 6 yıl sonra 2015'te yeniden açıldı. Tutuklu tetikçi Ali Başaran, yıllar sonra suikastin tüm bağlantılarını polise anlattı. Harekete geçen polis ekipleri 2015 yılında 7 şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Müjdat Güler ve İsmail Kavuncu da bulunuyordu.



HAKİM TAHLİYE ETTİ


Suikasti azmettirdiği kesinleşen Müjdat Güler'i firar ettiren süreç ise şu şekilde gelişti: HTS kayıtları incelenen Müjdat Güler'in, şirketi ele geçirmek amacıyla saldırıyı planladığı ve yüksek paralar ödediği tetikçi ile suikasti gerçekleştirdiği tespit edildi. 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Temmuz'da görülen ara kararda, savcı kaçma ihtimaline karşı Müjdat Güler'in tutuklanmasını talep etti. Hâkim Necdet Ufuk Alaybeyoğlu ise Müjdat Güler'i tahliye etti. 5 Aralık'ta görülen karar duruşmasına Müjdat Güler katılmadı. O duruşmada Güler, 18 yıl hapis cezası aldı. Polis ekipleri Güler'in peşine düşse de henüz izine rastlanamadı. Eski Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ise yurt dışında firari durumda.







Tahliyede para iddiası


Suikastın azmettiricisi olarak 18 yıl hapis cezası alan Müjdat Güler'in 1 Temmuz'da tüm itirazlara rağmen tahliye edilmesi ile ilgili büyük paralar ödendiği ileri sürüldü. Hakim Necdet Ufuk Alaybeyoğlu'nun tahliye kararı için 650 bin dolar para aldığı ileri sürüldü.



6 yıl bekledi


Suikast girişiminin yaşandığı dönemden itibaren dosyanın FETÖ tarafından kapatılmaya çalışıldığı belirlendi. Soruşturma safhasında yer alan İstanbul İstihbarat Şube müdürü Ali Fuat Yılmazer, Organize İşler Müdürü Nazmi Ardıç, yardımcısı Ahmet Kalender, Emniyet Müdürü Mahir Çakallı, Emniyet Amiri Ahmet Üzümcü FETÖ'den tutuklandı.





#FETÖ
#Müjdat Güler
#Zeki Pilge
#Hayri Ersoy
8 yıl önce