Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 13. kez kapılarını açtı. Fuarda, bu yıl 50’yi aşkın ülkeden yaklaşık 800 firma savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayii alanlarında en modern malzeme ve sistemlerini tanıttı. Fuarın gözdesi ise TÜMOSAN’ın Pusat’ı oldu. Firma, yeni geliştirdiği PUSAT 4X4 Hafif Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç’ı ilk kez sergiledi.
Savunma sanayiinde yerlilik oranını yüzde 60'lara çıkarmayı başaran Türkiye, ulaştığı teknolojik seviyeyi Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) sergiliyor. Potansiyel müşteriler kadar sektördeki rakiplerine de gövde gösterisi niteliğine olan fuar bu yıl 13. kez ve rekor katılımla kapılarını açtı. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, organize edilen IDEF, İstanbul’daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen IDEF’e 50’yi aşkın ülkeden 800 firma savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında üretilen en modern araç, malzeme ve sistemlerini sergiliyor.
TÜMOSAN, fuarın en dikkat çekici firmalarından biri oldu. Şirketin hayata geçirdiği 4x4 zırhlı aracı PUSAT büyük beğeni topladı. PUSAT modüler yapısı, çok çeşitli silah sistemlerinin kullanılabilme özelliği ile fuara gelenlerin dikkatlerine üzerine çekti. Aracın yüzde 100'e yakın yerlilik oranı da fuarın ziyaretçileri tarafından ilgiyle karşılandı. Zırhlı araç PUSAT milli ve yerlilik oranı ile de takdir topladı. TÜMOSAN’ın tasarlayıp ürettiği 4 silindirli milli motor, şanzıman, güç aktarma ve süspansiyon ve elektronik sistemler kullanıldığı zırhlı araçta yerlilik oranı yüzde 100’e yakın. Araçta yeni otomatik TÜMOSAN şanzımanı ve güç aktarma sistemi ile yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlanıyor. Farklı silah ve balistik koruma sistemleri ile elektronik donanımların entegrasyonu sayesinde aracın tasarımı istenilen görev profiline uygun hale getirilebiliyor.
IDEF 2017, 13'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na TÜMOSAN’ın geliştirdiği PUSAT damga vurdu. 4×4 zırhlı araç sınıfında yer alan PUSAT, ilk kez görücüye çıktı. Yüzde 100’e yakın yerlilik oranı ile dikkat çeken araca ilgi büyük oldu.TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, İstanbul’da sergilenen TÜMOSAN PUSAT için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Albayrak, PUSAT’ın klasmanında büyük yarış olduğunu fakat aracın motor dahil yerli milli bir araç olması ile rakiplerinden farklı bir konumda olduğunu söyledi. Albayrak “PUSAT toplama değil yerli ve milli bir araç” dedi.
Aracın sınıfındaki diğer rakiplerine de seslenen Albayrak “Rakiplerimize sesleniyoruz. PUSAT’ta kullandığımız motor ve diğer yerli aksamları bizden alabilirler” dedi. 6 ay içinde emniyetin ve güvenlik güçlerinin isteklerine göre PUSAT’ın modifiye edileceğini ifade eden Albayrak, son ürünün IDEF 2019' a kadar seri üretime hazır hale geleceğini kaydetti. Albayrak, ”Toplamda 3 araç olacak. İlk aracımız PUSAT. Bunları polis, jandarma, asker ve özel kuvvetler kullanacak. Her birinin istekleri doğrultusunda modifiye edeceğiz. İlk çalışmayı 6 ay içerisinde hazırlayacağız. IDEF 2019' a kadar istekler doğrultusunda biz de aracı üreteceğiz” dedi.
Nuri Albayrak PUSAT’ın yerlilikten istifade ederek, bu güç grubunda çok kısa bir zamanda birinci olacağına inandığını söyledi. Albayrak “Türkiye’de birçok ihale yapılmakta, traktör ihalesi olsun motor ihalesi olsun, bunlarda yüzde 100 yerli istiyorlar. Şimdi böyle yüzde 100 yerli ihaleye çıkıldığı zaman birinci sırada PUSAT olacak” dedi.
Nuri Albayrak, TÜMOSAN Traktör Sanayii’ni 2004 yılında özelleştirmeden aldıktan sonra dünya firması yapma yolunda ilerlediklerini söyledi. Albayrak “Rakiplerimiz çok öndeydi. Çok kısa bir süre içerisinde TÜMOSAN’ı geliştirerek Avrupa düzeyinde motor ve güç düzeyinde atılım yaptık. Şu anda Avrupa’daki tüm motor ve traktör firmalarıyla yarışıyoruz. Şimdi Türkiye’de yerli bir şey yapmak isteniyorsa motoru bizden gelip almak durumundalar. Biz şu anda bir çok firmaya yerli motor veriyoruz. Bizim bir avantajımız da güç ve aks grubu. Bu sekmende bu bakımdan başka bir araç yok" dedi.
TÜMOSAN’ın bir çok sekmente traktör, motor ve güç grubu yaptığını ifade eden Albayrak, PUSAT’ın yarıştığı segmentte zorlu bir yarış olduğunu kaydetti. “TÜMOSAN PUSAT ile neden bu zorlu yarışın olduğu segmente giriş yaptı?” sorusunu yanıtlayan Albayrak şunları söyledi: “Bu grupta çok fazla rekabet var. Şu anda Türkiye’de gördüğümüz kadarıyla Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç segmentinde bir çok kısmı motor diferansiyel ve güç grubu ithal. Bizim yarıştaki birinci özelliğimiz motorun, bütün güç grubunun ve diğer aksamların tamamen yerli olması idi. Bunu başardık. Yüzde 100 yerli. Bir kere bu yarışta motor üreten yok güç grubu üreten yok. Aks grubu üreten yok.”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Özgün Helikopter T625, silahlı HÜRKUŞ ve ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi Silah Entegrasyonu’nun ilk kez IDEF’te ilk kez sergileniyor. Milli muharip uçağın benzetimli maketinin de ilk kez stantta yerini aldı. Bu ürünlerle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımında olan T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin IDEF’te görücüye çıktı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği Türkiye’nin ilk milli hava füzeleri, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN da fuarda tanıtılıyor. GÖKDOĞAN ile BOZDOĞAN’ın geliştirme çalışmalarının 2019’da tamamlanması hedefleniyor.
Vestel, IDEF'te yeni nesil İnsansız Hava Aracı (İHA) KARAYEL-SU’yu tanıttı. Vestel’in Türk mühendislerle ve tamamen yerli imkânlarla 2005 yılından beri geliştirip üretmekte olduğu çeşitli segmentteki İHA’ların en gelişmiş modeli olan KARAYEL-SU birçok alanda hizmet verebilecek. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Uluslararası pazarlarda devam eden işbirliği ve ihracat faaliyetlerimiz hızlanarak devam ediyor. Yeni nesil insansız hava aracımız artık kendi segmentindeki en gelişmiş model haline geldi ve pek çok ülkeden yoğun ilgi görüyor. Yakın bir gelecekte; KARAYEL-SU ile ortak üretim, pazarlama ve ihracat başarıları ile Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünyanın önde gelen roket, füze ve güdümlü mühimmat firmalarından ROKETSAN, geniş ürün yelpazesini fuarda tanıtıyor. KAAN füzesi, TRG-122 füzesi, TRG-300 Kaplan füzesi, MAM-C mühimmatı şirketin standında ilk kez sergileniyor. Şirketin öne çıkan diğer ürünleri arasında SOM/SOM-J, TEBER, CİRİT, MAM-L, UMTAS/OMTAS/L-UMTAS gibi füze ve mühimmatlar bulunuyor. ATAK helikopteri pilotlarının eğitimi için üretilen simülatörler, özel bir versiyonla ilk kez fuarda sergileniyor. Katmerciler, NATO standartlarında, yüksek balistik ve mayın koruma seviyesine sahip, 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlarını sergilediği fuarda, 4x4 zırhlı ambulansını da ilk kez tanıtıyor. Katmerciler ve ASELSAN’ın ortak çalışmasıyla geliştirilen Türkiye’nin ilk hibrit konsept zırhlı aracı HIZIR da, IDEF’te sergileniyor.