İstanbul Havalimanı'nda özel bir havayolu şirketine ait uçağın Milas-Bodrum seferinin rötar yapması nedeniyle kadın bir yolcu, havayolu şirketinin personeline hakaretler yağdırdı. Sosyal medyada gündeme oturan kadının 'kara listeye' alınabileceği ve bu durumda bir daha uçağa binemeyeceği iddia edildi. GZT işin uzmanına sordu.
İstanbul Havalimanı'nda dün yaşandığı iddia edilen ve sosyal medyada bir anda yayılan görüntüler gündem oldu. Özel bir havayoluna ait peronda, uçağın rötar yapma nedenini yer hizmetlerindeki kadın personele bağlayan kadın yolcu, kadın görevliye ağır hakaretlerde bulundu.
Bekleme alanındaki başka yolcular tarafından çekilen ve kameraya yansıyan görüntülerde kadın yolcu, rötar nedeniyle suçladığı kadın personele ağır hakaretlerde bulunuyor.
Sosyal medyada büyük tepki toplayan videoya ilişkin binlerce yorum yapılırken videoda, havayolu şirketi çalışanının büyük sabır ve anlayış gösterdiği görülüyor.
Dünyadaki bazı havayolları, kural dışı hareketlerde bulunan yolcuları kara listeye alabiliyor. Bu kişiler ise bir daha aynı şirketle seyahat edemiyor.
İstanbul Havalimanı'ndaki olayda ise yolcu hakkında böyle bir işlem yapılıp yapılmadığı belirsizliğini koruyor.
Atlasglobal, kamuoyu açıklaması başlığıyla konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "İnsani değerleri her şeyin üzerinde tutan bir havayolu olarak, 25.04.2019 tarihli IST-BJV KK42 seferimiz öncesinde yer hizmetleri personelimizin maruz bırakıldığı üzücü olayı şiddetle kınıyoruz. Yaşanan bu üzücü durumla ilgili gerekli işlemlerin yapılacağını kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz." ifadelerine yer verildi.
Firmanın bu açıklamasının ardından şirketlerin elindeki 'kara liste'ye alma işleminin uygulanabileceği iddia edildi.
Hakarete uğramasına rağmen soğukkanlılığıyla dikkati çeken kadın personelinin 29 Nisan'da savcılığa başvuracağı bildirildi. Şirket ve havaalanı polisinin konuyla yakından ilgilendiği öğrenildi.
GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicinin her daim yanında olduklarını fakat, tüketicinin de çalışana saygı göstermesinin bir öncelik olduğunu söyledi. Ağaoğlu, "Tüketiciler, çalışanlara karşı nezaket ve tutumlarına da dikkat etmeli." dedi.
GZT'nin ulaştığı bir diğer isim ise Emekli Hakim İzzet Doğan oldu. Şirketin tüketiciyi 'kara liste'ye alma ihtimalinin olduğunu belirtti. Bu durum karşısında ise tüketicinin 'kara liste'den çıkarılması adına tekrar bir mahkeme sürecinin başlatılmasının gerektiğini kaydetti.
Doğan, "Sözlü saldırı ve hakarete uğrayan kişi ile şirket, bu durum karşısında manevi bir zarara uğradıklarından, manevi tazminat davası ve ceza davası açma haklarına sahiptir" dedi.
Şirketlerin 'kara liste'ye almaları için farklı prosedürler uyguladıklarına değinen Doğan, "Öfkesini kontrol edemeyen bir vatandaş söz konusu. Anayasaya göre engellenemez olan 'seyahat' hakkının elinden alınması doğru olmayabilir. Bir hakaret sonucu tüm hayatını etkileyecek bir karar doğru sonuçlar vermeyebilir bize. Hakaret eden kişi o olay için ceza alabilir fakat, bundan sonraki yolculuklarında aynı eylem gerçekleştireceği kesin olmadığından bu kapsayıcı ceza yerinde olmaz" ifadelerini kullandı.
Çalışana küfür ve hakaret eden yolcular için GZT'nin ulaştığı avukatlar, "uçuş güvenliğini tehdit eden yolcular için şirket avukatlarının mahkemeye başvurması halinde; tedavi olup heyet tarafından ‘tehlike arz etmemektedir’ raporu alana kadar uçağa binemez" dedi.