Samsun'da Tabiat Koruma Alanı olarak ilan edilen ve sadece bilim insanlarının girmesine izin verilen 'Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'nda ağaç katına ait 12, çalı karına ait 30, ot katına ait 68 takson ve sadece bu ormanda yetişen 20 mantar türü bulunuyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 yılında koruma alanlarından Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı Samsun'un Çarşamba ilçesi Çınarlık mevkisinde bulunuyor.
Ormandaki doğal hayat hakkında bilgiler veren Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Orman ve jetasyonunda dominant ve karakteristik türler dişbudak, dişbudak yapraklı kant ceviz, meşe, sivri meyveli dişbudak, kayacık, karaağaç, doğu gürgeni, adi gürgen, akçaağaçtır. Ağaç katını oluşturan ağaçların boyları 20 m. ile 40 m. arasında değişmektedir. Ağaç katına ait 12 takson tespit edilmiştir. Diğer subasar ormanlardan farklı bölgesel endemik olarak dişbudak yapraklı kanatlı ceviz Tabiatı Koruma Alanının değer kaynağıdır" dedi.
Otsu bitkiler hakkında da bilgiler veren Mehmet Sıddık Kılınçer, "Tabiatı Koruma Alanı’nda çok sayıda otsu bitkiler de saptanmıştır. Çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edilmiştir. Hacıosman Tabiatı Koruma Alanında Bern Sözleşmesi ek liste 1’de yabani sıklamen (Cyclamen coum) ve tehlike altındaki habitatlardandır" diye konuştu.