AK Parti, Gezi Parkı eylemlerinin şifresini çözmek için ''Gezi Parkı Analizi'' adında bir rapor hazırladı. Gezi olaylarında atılan tweet sayısı ve yapılan yalan haberlerin analizini çıkaran AK Parti AR-GE Başkanlığı hazırladıkları raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''a sundu. Eylemlerde, özellikle Twitter''ın ön plana çıktığı raporda, 31 Mayıs''ta dakika 3 bin tweet atıldığı yer alırken, bu mesajların yüzde 50''sinin İstanbul''dan atıldığı belirlendi. Olaylar sırasında en çok tweet ise 1 Haziran''da paylaşıldı. Bu tarihte Türkiye''de tam 18 milyon 839 bin 909 tweet atıldığı belirtildi. Öte yandan raporda, fotoğraf düzenleme programı Photoshop kullanılarak insanların aldatıldığı, provokatörlerin yalanlarla haberlerle manipülasyon yaptığı kaydedildi. Eylemlerin yalan ve gerçekleri rapora tek tek yansıtılırken, çeşitli uygulamalarla insanlara otomatik tweet''ler attırıldığı da ortaya kondu. Buna göre, bazı etiketler altında yer bulan mesajlar, insanların haberi olmaksızın onların adına Twitter''dan gönderildi.
Bazı CHP''li milletvekilleri ile çeşitli kesimlerden atılan tweet''lerden örneklerin de yer aldığı raporda, photoshop''lanarak paylaşılan fotoğraflar da yer aldı. ABD''de çekilmiş bir fotoğrafın üzerine ''Kazlıçeşme istikametine giden araçların geçiş üstünlüğü vardır'' yazısının monte edildiği, Gezi Parkı''na dikilmesi için yeni getirilen ağaçların, sökülüp götürülüyormuş gibi yansıtıldığı, Suriye''de Esed askerlerinin vurduğu çocuğun fotoğrafının Türkiye''de çekilmiş gibi gösterildiği kaydedildi. Bir grup askerin, kelime kelime elinde tuttuğu ''Diren Türk Polisi Hakkari Askeri Seninle'' yazısının da photoshop''la ''Diren Gezi Parkı Hakkari Askeri Seninle'' şekline dönüştürüldüğü, raporda vurgulandı.
GGezi Parkı olaylarını çözmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren AK Parti''nin sosyal medya analizinden şu sonuçlar çıktı:
*31 Mayıs''ta dakikada 3 bin tweet atıldı. Tweet''lerin yüzde 88''i Türkçe olarak gönderildi ve yüzde 50''si de İstanbul''dan gönderildi.
Raporda tweet''lerin en çok şu ''hashtag'' etiketlerinden atıldığı yer aldı:
#direngeziparkı: 950 bin tweet
#occupygezi: 170 bin tweet
#geziparki: 50 bin tweet
#BugünTelevizyonlarıKapat: 50 bin tweet
#Taksim Hepimizin etiketi 30 Mayıs''ta, #Ayağa Kalk İstanbul etiketi 31 Mayıs''ta, #Diren Gezi Parkı etiketi 1 Haziran''da, #Occupy Gezi etiketi 2 Haziran''da, #Eylem Vakti etiketi ise 4 Haziran''da en çok kullanılan başlıklar oldu.
Gezi Parkı ile ilgili en yoğun arama, olayların şiddetlendiği 1 Haziran''da gerçekleşti. ''Başbakan'' kelimesiyle aranan terimler arasında ''Başbakan Erdoğan'' başı çekti. Raporda ''Başbakan istifa, Başbakanlık, başbakan canlı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tayyip Erdoğan, Başbakan istifa etti, Başbakan Gezi Parkı, Başbakan konuşması, rüyada Başbakan görmek'' gibi kelimeler ilk sırada yer buldu. Gezi Analiz Raporu''nda, yurtdışında yaşayan grupların da eylemlere müdahil olduğunun altı çizilirken, arama motoru Google''ın ''turkey'' aramalarında yakalanan ivmenin de önemli bir ayrıntı olduğu rapor da yer aldı.
Kanaat önderlerinin süreçteki etkisine de dikkat çekilen raporda, eyleme ünlü simalardan destek geldiği hatırlatıldı. Bu kapsamda Okan Bayülgen, Bedri Baykam, Can Bonomo, Ahmet Kural, Levent Üzümcü, Selçuk Erdem, Mehmet Esen, Teoman gibi ünlülerin tweetlerinden örnekler verildi.