|

Garip saldırı

MİT tırlarına ilişkin yargılandığı davada savunmasını yapan Can Dündar, adliye önünde tuhaf bir saldırıya uğradı. Kameralara açıklama yaparken elini sıkma bahanesiyle Dündar'a yaklaşan bir kişi, tabancasıyla yere doğru iki el ateş edip ardından teslim oldu...

Yeni Şafak ve
03:00 - 7/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:09 - 10/05/2016 Salı
Yeni Şafak

MİT tırlarına ilişkin görüntüleri yayınladığı için hakim karşısına çıkan Can Dündar, adliye önünde tuhaf bir saldırıya uğradı. Duruşmaya verilen öğle arasında adliye meydanında çıkan Dündar, kameralara açıklama yaparken, 40 yaşındaki Sivas doğumlu Murat Şahin adlı şahıs, elini sıkma bahanesiyle yanına yaklaştı ve 'Seni yaşatmayacağım. Vatan haini' diyerek yere doğru iki el ateş etti. Silahtan çıkan kurşun sekerek Dündar'ın yanında bulunan muhabir Yağız Şenkal'ın bacağını sıyırdı. Dündar, Şenkal'ın arkasına saklandı. Dündar'ın avukatı ve eşi Dilek Dündar saldırgana müdahale etti. Bu arada saldırganın hiç tepki vermemesi ve kaçmadan beklemesi dikkat çekti. Polislerce gözaltına alınan saldırgan Kağıthane Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Hafif yaralanan Şenkal ise ambulansla hastaneye götürüldü, durumunun iyi olduğu öğrenildi. Dündar daha sonra olayı adliyedeki baro odasında televizyondan izledi.







DAVAYA MÜŞTEKİ OLMAK İSTEMİŞ


Dündar, kendisine yönelik tuhaf saldırıya ilişkin “Çok yakın mesafeden, 'Sen vatan hainisin' diyerek üzerime ateş etti. Fakat denk gelmedi, o sırada ben kenara çekilirken, sonradan öğreniyorum ki eşim saldırganın üzerine atlıyor" dedi. Saldırganın Dündar'ın yargılandığı davaya müşteki olarak katılma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Şahsın tehdit, yaralama ve hakaretten kaydı bulunduğu ortaya çıktı.




İstesem çok rahat öldürürdüm


Can Dündar'a saldıran Murat Şahin'in emniyetteki sorgusunda, “Can Dündar'ı zaten sevmiyordum. Mit tırlarıyla ilgili yazdıkları yüzünden iyice uyuz oldum. İstesem çok rahat öldürebilirdim. Amacım bacağından vurup ders vermekti." dediği bildirildi. Dündar'ın bugün adliyede olacağını basından öğrendiğini ifade eden Murat Ş'nin, saldırıyı gerçekleştirmek için kimseden emir almadığını söylediği belirtildi.



5 yıl 10 ay


MİT tırlarına ilişkin gizli bilgi ve fotoğrafları ifşa eden Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan Dündar'a 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e ise 5 yıl hapis cezası verdi. Dündar ve Gül hakkındaki “silahlı terör örgütüne yardım etme" dosyası ise davadan ayrıldı.





MİT Tır'larına ilişkin gizli bilgi ve görüntü yayınladıkları için yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a 5 yıl 10 ay Erdem Gül'e ise 5 yıl hapis cezası verildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmala Dündar ve Gül ile taraf avukatları katıldı. Dündar ve Gül'e destek için CHP'liler Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş ve Ali Şeker de adliyeye geldi. Savcı Evliya Çalışkan'ın celse arasında sunduğu esas hakkındaki mütalaası okundu.


Dündar ve Gül'ün de savunmaları alınarak duruşmaya ara verildi. 2 saatlik aranın ardından duruşma tekrar başladı ve karar açıklandı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar ve Mahkeme Savcısı Evliya Çalışkan saldırı girişimi dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Mahkemenin hükmünü üye hakim okudu.



Mahkeme oy birliğiyle verdiği kararında FETÖ/ PYD örgütü hakkında henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, bu nedenle bu suçtan hüküm kurulamayacağını belirtti.



ÖRGÜTE YARDIMDAN YARGILAMA SÜRECEK


Mahkeme Dündar ve Gül'ün “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasına ve yargılamanın ayrı bir dosya numarası üzerinden görülmesine karar verdi. İki isimin 'darbecilik' suçlamasından beraatine hükmeden mahkeme, “casusluk" suçlamasıyla ilgili ise, “Sanıkların başka bir devletle veya terör örgütü ile anlaşma olgusunun delillerle ispat edilemediği" ifadelerini kullandı. Mahkeme, casusluk iddiasının, “devletin gizli kalması gereken bilgileri temin ve açıklamak" suçu kapsamında değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme Dündar'a, “devletin güvenliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan üst sınırdan ceza vererek, 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Dündar'ın cezasını 5 yıl 10 aya indiren mahkeme aynı suçtan Erdem Gül'e ise 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme sanıklar hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.





#MİT tırları
#Can Dündar
#Casusluk davası
8 yıl önce