İstanbul'da FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin yürütülen ve aralarında Atilla Taş, Oğuz Usluer, Bülent Ceyhan, Ünal Tanık, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ufuk Şanlı ve Hanım Büşra Erdal ile “fuatavni'' hesabının kurucusu olduğu tespit edilen Said Sefa'nın da bulunduğu 25'i tutuklu 29 şüpheli hakkında iddianame tamamlandı. FETÖ'nün örgüt yapısı ve eylemlerinin anlatıldığı 196 sayfalık iddianamede, örgütün 15 Temmuz darbe girişimi ile medya yapılanması detaylı olarak anlatılıyor.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, şüpheliler Said Sefa, Atilla Taş, Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız şüpheli sıfatıyla yer alıyor.
Hakkında yakalama kararı bulunan firari şüpheli Said Sefa'nın, terör örgütünün sosyal medyadaki propaganda aracı olarak kullandığı “fuatavni" hesabının kurucusu olduğu vurgulanan iddianamede, şüpheli Sefa hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “silahlı terör örgütü yönetmek'' suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianamede diğer 28 şüphelinin, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan ayrı ayrı 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.
İddianamenin en dikkat çekici kısmı Fuat Avni hesabının nasıl oluşturulduğu, FETÖ'nün sosyal medya ve ana akım medyayı nasıl kullandığının ayrıntılı bir şekilde anlatılması oldu. Türkiye'nin sosyal medya kullanımında dünya üçüncüsü olduğuna dikkat çekilen iddianamede FETÖ'nün bu durumdan faydalanmak için sosyal medya da örgütlendiği ifade edildi. Fuatavni hesabının 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası etkin bir şekilde kullanıldığı belirtilen iddianamede, bu hesabın ilk isminin 'msaidsolak' olduğu 16 Şubat 2014'te 'Fuatavni' olarak değiştirildiği belirtildi. Hesabı ilk açan kişinin de Said Sefa olduğu iddianamede yer aldı. Fuatavni hesabının ilk olarak örgüte ait internet sitesi 'merkurhaber.com' da haber yapıldığı belirtilen iddianamede, Said Sefa'nın ve Davut Aydın'ın bu sitenin yöneticileri oldukları ifade edildi.
Tanık olarak ifade veren dönemin Habertürk muhabiri Yasemin Ç., Habertürk'e Abdullah Kılıç geldikten bir süre sonra yaşadığı bir olayı ifadesinde anlattı. Yasemin Çetin'in ifadesinde 7 Şubat MİT krizi esnasında Abdullah Kılıç'ın kendisini arayarak “Yayına bağlanıyorsun. Hakan Fidan'ın ifade vermek üzere İstanbul'a yola çıktığını söylüyorsun” dediğini, kendisinin kabul etmediğini anlattı. Yasemin Ç., “Abdullah Kılıç 'Söyleyeceksin. Yoksa seni işten atarım' dedi. Abdullah Kılıç'ın getirttiği Mustafa Gökkılıç isimli muhabir aracılığı ile kanalda yayın yapıldı” dedi.
İddianamede tanık sıfatıyla ifadesine yer verilen Orhan A. şahit olduğu bir olayı ayrıntılarıyla anlattı. Orhan A: “17 Aralık savcısı Celal Kara ile tanıştığını ve makamında ziyarete geldiği sırada dönemin Habertürk Gazetesi Adliye muhabiri Bülent Ceyhan'ın odaya geldiğini söyledi. Kara Zekeriya Öz'ü arayarak, 'Bülent Ceyhan geldi. Fezlekeleri istiyor. Nişantaşı'ndaki görüntüleri getirmemiş. Sen bundan emin misin' diye bir şey söyledi. Emniyet personeline, Bizden biriymiş' dedi.”