IMF Başkanı Dominique Strauss- Kahn, küresel düzeyde etkin ve zamanında müdahalelerle ekonomik krizde en kötünün atlatıldığını bildirdi. Kahn, “son çare” için başvurulacak “küresel borç kuruluşu” olarak ihtiyacı olan ülkelere sigorta imkanı sağlanması konularını değerlendireceklerini söyledi. Kahn, Jacques Polak Yıllık Araştırma Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, “Küresel düzeyde etkin ve zamanında gerçekleştirilen politika müdahaleleri sayesinde en kötü atlatıldı. Benzeri görülmemiş ekonomik politika önlemlerinin kabulüyle bağlantılı olarak uzun vadeli zorlukların bulunduğunu inkar edemeyiz, fakat alternatifi daha kötü olabilirdi. Önümüzde ekonomi politikalarına ilişkin ciddi zorluklar bulunuyor ve bu sorunlar içinde en iyi ekonomik beyinlerin bize yardımcı olmalarına ihtiyacımız var” dedi.
Kahn, konferans programını incelerken İstanbul'daki IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantılarını anımsadığını belirtti ve 'İstanbul Kararları', üyelerimize kriz sonrası küresel finansal sisteminin biçimlenmesinde yardımcı olurken çalışmalarımıza rehberlik edecek” dedi. Kahn Konferans programında İstanbul Kararları ile ilişkili önemli üç konu bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “ - Konferanstaki çalışmalardan bazıları bilançolardaki kötüleşmelerin, son kriz sırasında açıkça gördüğümüz gibi, nasıl hemen reel ekonomide zorluklara neden olduğunu ve hükümetleri radikal ekonomi politikası önlemleri almaya zorladığını gösteriyor.
- Son kriz sırasında finans akışları, finansal çalkantının gelişmiş ülkelerden, yükselen piyasaların kıyılarına yayılmasına bir kanal olarak hizmet etti.
-IMF bu zorlukların ciddi bir şekilde farkındaydı ve krizin başlangıcından itibaren küresel politikaların eşgüdümünün desteklenmesinde kritik bir rol oynadı. İstanbul Toplantıları'nda üyelerimizin çağrılarına karşılık olarak IMF, G-20 ülkelerine ekonomik ve mali politikaları karşılıklı değerlendirmelerinde yardımcı olacak.”
I MF Başkanı Straus Kahn'nın “ “Herkes çocuklarına bu toplantıları anlatacak” dediği tarihi İstanbul Kararları ise şöyle:
Dominique Strauss-Kahn, konferansta gelecekteki krizlerin önlenmesinde sistemik sigorta ve finansal regülasyonların önemine değinen bir raporun ele alınacağına da değindi. Kahn, “IMF, finansal krizin etkilerinin hafifletilmesi ve gelecektekilerin de önlenmesine yönelik politikalar geliştirmek üzere zorlu bir çalışmanın içinde. Elbette son dönemin en önemli derslerinden biri küresel ekonominin daha iyi finansal düzenleme ve denetleme politikalarına ihtiyacı olduğudur. Krizden etkilenen ülkelere hızlı yardım sağlanması için sigorta ve fonlama düzenlemelerinin uygulanmasına ihtiyacımız var. Bu gözlemler IMF'ye, krizlerden sakınma ve ortaya çıktıklarında ona daha iyi karşılık vermesi için kredi ve rezerv imkanlarının daha donanımlı olması çağrısında bulunan bir başka İstanbul Kararı'nın ruhuyla da son derece uyumlu” dedi.