FETÖ/PDY soruşturmasında ifadesi alınan H.P, 2011'de "cemaat" adına ABD'ye davet edilip, Aktif İşadamları Derneği adıyla ABD Büyükelçiliğine gittiklerinde, 15 dakikada vize işlemlerinin halledildiğini öne sürdü.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "terör örgütü üyesi olmak", "Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanuna muhalefet" ve "zimmet" suçlarından 12 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, soruşturma sırasında "bilgi sahibi" olarak ifadesi alınan H.P, 2011'de "cemaat" adına ABD'ye daveti edilip Aktif İşadamları Derneği adıyla ABD Büyükelçiliğine gittiklerinde, görevlilerin 15 dakikada vize işlemlerini hallederek pasaportlarını verdiğini ileri sürdü.
"İnsanların dini ve milli duygularını istismar ederek, himmet veya başka isimler adı altında topladıkları paraları, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) hizmet eden şirket, dernek ve kuruluşlara aktardıkları" gerekçesiyle hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, amacı, yurtiçi ve yurtdışı stratejisi ile yapılanması hakkında bilgilere yer verildi.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir'in hazırlayıp, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamedeki "örgütün yapılanması" kısmında, Fetullah Gülen liderliğindeki örgütün "bilinen yasa dışı örgütlerden çok daha sıkı bir hiyerarşik yapılanması bulunduğu" belirtildi.
İddianamede, FETÖ/PDY içerisinde kendilerine itaat etmeyen, uyumsuzluk gösteren emir ve talimatları yerine getirmeyen üyelere karşı "şefkat tokadı" diye adlandırılan cezalandırma yönteminin kullanıldığı belirtilerek, bu yöntemle de uyumsuzluk ve itaatsizliğin boyutuna göre, adli ya da idari olarak ellerinde bulundurdukları güçler vasıtasıyla kişilerin cezalandırıldığı, böylece itaatsizlik ve fikir ayrılıklarının önüne geçilmeye çalışıldığı kaydedildi.
İddianamede "bilgi sahibi" olarak ifadesi alınan H.P. isimli kişi, 2009'da ABD'ye turist olarak gitmek için ABD Büyükelçiliğine müracaat ettiğini ancak yetkililerin vize konusunda zorluk çıkarttıklarını ve vize alamadıklarını öne sürdü.
"Cemaat" adına 2011'de ABD'ye davet edildiklerini de belirten H.P, kendilerine Aktif İşadamları Derneği vasıtası ile çok rahat vize alabileceklerinin söylendiğini, bunun üzerine dernek adıyla büyükelçiliğe gittiklerini, görevlilerinin 15 dakikada vize işlemlerini hallederek pasaportlarını verdiklerini ileri sürdü.
Örgütün meşruiyetini tabanına anlatmak, uygulayacağı politikalar hakkında tabanına mesaj vermek ve örgüt üyeleri arasındaki bağları sıkı tutmak amacıyla sosyal medyanın etkin olarak kullanıldığına yer verilen iddianamede, "Örnek vermek gerekirse, örgüt lideri Fetullah Gülen, Peygamber Efendimizi rüyasında gördüğünü ve tweetleri iki katına çıkartma talimatı aldığını söylemesi üzerine, örgüt üyelerine en az 10 Twitter hesabı açmak ve günlük atılan tweet sayısını en az iki katına çıkarma talimatını vermiştir" denildi.