İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi bünyesinde kurulan "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"na 15 Temmuz sonrası FETÖ'ye ilişkin 21 bin ihbar yapıldı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimin ardından, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi bünyesinde oluşturulan "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu", FETÖ'ye ilişkin 21 bine yakın ihbar aldı. Tek tek incelenerek süzgeçten geçirilen ihbarlardan, yaklaşık 9 bini ayrıntılı olarak değerlendirildi, bazıları operasyonlara temel teşkil etti.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası örgüt üyesi kişilerin yakalanması için vatandaşların "155 Polis İmdat", "Alo 140 Terör İhbar Hattı", "Jandarma 156", BİMER, savcılıklar ve güvenlik birimlerinin elektronik posta adreslerine bildirdiği ihbarlar, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"nda toplanıyor.
Vali Yardımcısı, başsavcıvekili, istihbarat ve terörle mücadele birimleri sorumlusu emniyet ve jandarma yetkililerinden oluşan komisyon, tüm ihbarları öncelik ve içerik incelemesinin ardından, ihbara konu olan kişiler asker, polis, sağlıkçı, öğretmen, din görevlisi, öğrenci, vakıf ya da dernek yetkilisi gibi meslek kategorilerine ayrılarak, ayrıntılı incelemeye alınıyor.
Şüphelinin örgütle ve örgüt bağlantılı kuruluşlarla bağını, hesap hareketlerini, sosyal medya paylaşımlarını ve sabıkasını araştıran, örgüte finans desteği, yayın organlarına aboneliği, kriptolu haberleşme yazılımı ByLock kullanımı olup olmadığını inceleyen komisyon, önceki şüphelilerin ifadelerinde isminin geçip geçmediğini araştırıyor.
Daha sonra komisyon, değerlendirilebilir ya da şüpheli olarak belirlenen bilgileri, ayrıntılı inceleme ve soruşturma amacıyla kategorilerine göre, İzmir Adliyesindeki Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda bu konuları soruşturan savcılara iletiliyor. Savcılık talimatıyla, güvenlik güçlerinin operasyonlarına temel teşkil edecek ilk bilgileri oluşturuyor.
"Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"na gelen ve acil, anlık değerlendirilmesi gereken ihbarlara yönelik olarak da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde görevli ve aynı zamanda komisyona bağlı çalışan terör polislerinden oluşan 20 mobil ekip hizmet veriyor. Ekipler, komisyonun yönlendirmesiyle acil konulara anında müdahale ediyor.
İzmir'de "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"nun faaliyete geçmesinin ardından, "Polis İmdat", "Jandarma ihbar", "Terör İhbar", BİMER, savcılık ve elektronik posta üzerinden gelen 21 bine yakın değerlendirdiği bildirildi. Titiz incelemeden geçirilen ihbarlardan yaklaşık 9 bininin değerlendirilmeye alındığı ve ayrıntılı olarak araştırıldığını ve bir çoğunun da operasyonlara temel teşkil etmesi için değerlendirildiği öğrenilirken, asılsız ihbarlarla mağduriyetlerin yaşanmaması için de yoğun çaba gösterildiği kaydedildi.
İhbarlar arasında, boşandığı eşini, ayrıldığı, sorun yaşadığı iş yerinin patronunu ya da amirini, alacak-verecek sorunu yaşadığı kişiyi de "örgüt üyesi" olarak bildirenlerin de bulunduğu, bu kişilerin tespit edilerek, haklarında "suç uydurmak ve iftira atmak" suçlamasıyla işlem yapıldığı aktarıldı.
Yetkililer bunun bir örneğinin, trafik kazasında babasını kaybeden bir kişinin, araç sürücüsünü bazı düzmece belgeler hazırlayarak, "FETÖ üyesi" olarak ihbar ettiğini, yapılan incelemede gerçeklerin ortaya çıkarıldığını ve iftirada bulunan kişinin tutuklandığını hatırlattı.
Güvenlik güçlerinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası sürdürdükleri çalışmalarda, İzmir'de 3 bin 867 kişiyi gözaltına aldıkları, bunlardan bin 525'inin tutuklandığı, bin 161'inin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.
Halen gözaltındaki 1181 kişinin ise işlemlerinin emniyet ve jandarma ekiplerince sürdürüldüğü belirtildi.