Bank Asya'daki 1 milyon 61 bin lirası başka hesaplara aktarılan H.Z.'nin ihbarıyla başlayan soruşturma, FETÖ'ye yönelik en büyük operasyonlardan birine dönüştü. Operasyonda Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri dahil 105 kişi gözaltına alındı.
Bank Asya'daki binlerce lirasının bilgisi dışında "himmet"le bağlantılı hesaplara aktarıldığını ifade eden H.Z.'nin ihbarıyla başlayan soruşturma Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik en büyük operasyonlardan birine dönüştü. H.Z., 25 Haziran 2015'te yaptığı ihbarda, Bank Asya'nın Maltepe şubesinde bulunan hesabındaki 1 milyon 61 bin 523 liranın, kendisinin bilgisi dışında Bank Asya tarafından himmetle bağlantılı hesaplara aktarıldığını iddia etti. Bu ihbarın ardından, Bankacılık Teftiş Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü araştırma başlattı. Bank Asya Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı incelemelerde de H.Z. gibi çok sayıda kişinin bilgisi dışında işlem yapıldığı tespit edildi.
Bu iddialar üzerine dün İstanbul merkezli 9 ilde, FETÖ/PDY'ye yönelik “himmet” operasyonu düzenlendi. Soruşturma çerçevesinde, 41 Bank Asya çalışanı, 45 iş adamı ile FETÖ/PDY yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Önelge'nin talimatıyla başlatılan ve 800 polisle yürütülen operasyonda, İstanbul, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon'da eş zamanlı baskınlar yapıldı.
İstanbul Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza hakimliğinin kararı doğrultusunda Mali Şube'nin düzenlediği operasyonlarda 92'si İstanbul'da olmak üzere 105 kişi gözaltına alındı. Hakimliğin kararında, şüphelilere “terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak”, “terör örgütüne finansman sağlamak”, “terör örgütünün propagandasını yapmak” ve “suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklama”, “banka kanununa muhalefet”, “çek kanununa muhalefet”, “nitelikli dolandırıcılık” suçlamaları yöneltildi.
Gözaltına alınanlar arasında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyeleri Semih Serhat Dumankaya, Uğur Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de bulunduğu öğrenildi. Dumankaya Holding, inşaat şirketlerinin yanı sıra bünyesinde filo kiralama, sigorta ve plastik sektöründe faaliyet gösteren şirketler de bulunuyor. Operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan ve FETÖ'nün semt imamı olduğu belirtilen Murat Koca'nın firari olma ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi.
Dumankaya İnşaat patronlarının gözaltına alındığı operasyonun ardından, şirket tarafından yapılan açıklamada, “Basın yayın organlarında yer aldığı gibi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, 18 Nisan 2016 Pazartesi sabahı bilgilerine başvurulmak üzere Mali Şube Müdürlüğü'ne davet edilmişlerdir. Süreç tarafımızdan takip edilmektedir. 53 yıldır ülke ekonomimiz ve insanlarımız için değer yaratmak ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren Dumankaya İnşaat, kurulduğu günden itibaren tüm hukuki ve mali yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmiş, ülkemizin kalkınması ve insanımızın gelişimi için çalışmış ve çalışmaktadır. Kurumumuz, süreçle ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.
Örgüt tarafından toplanan 50 milyon TL'nin, paralel yapının medya organı Zaman Gazetesi çalışanları ve örgütün eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler aracılığıyla ABD'ye taşındığı öne sürüldü. Paraların, parça parça bölüştürüldüğü ve belirlenen isimlerin sık sık yurt dışına çıkarak kuryelik yaptıkları öğrenildi. Paralarının bir kısmının ise örgütün Işık evlerine aktarıldığı da belirlendi. İş adamlarından toplanan himmet paralarının, burs, abonelik ücretleri ve kurban parası olarak alındığı fakat vaat edilen icraatların yerine getirilmediği ortaya çıktı. Paralel yapı tarafından binlerce Müslümandan toplanan kurban paraları ile ibadetin yerine getirilmediği, dini duyguların kullanılarak toplanan paraların örgütün menfaatleri doğrultusunda harcandığı belirlendi.
FETÖ/PDY'ye “himmet” adı altında yaklaşık 50 milyon lira finansal destek sağlandığı öne sürülen operasyonun ayrıntılarında şok detaylar ortaya çıktı. Soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre şüphelilerin, bir dönem Fetullah Gülen grubuna ait Bank Asya bünyesinde işadamları adına açılan hesapları usulsüz bir şekilde çalıştırdığı, örgüte himmet adı altında para topladığı ve örgütün diğer finansman gelirlerini bu hesaplarda toplayıp bu hesapları Bankacılık Kanunu'na aykırı şekilde çalıştırarak FETÖ'ye finansman sağladığı öne sürüldü.
Aylarca hazırlığı yapılan soruşturmada, 15 banka hesabının bu şekilde yapılandırıldığı, “imam” olarak tabir edilen 38 örgüt yöneticisinin, bu hesaplarda inisiyatif hakkı olmamasına rağmen para yatırma-çekme-havale gibi işlemleri yaptığı ortaya çıktı. Bu işlemleri yapan örgüt yöneticilerinin işlemleri sahte imzalarla ve yetki belgesi ibraz etmeden gerçekleştirdikleri tespit edildi. BDDK müfettişlerinin yaptığı incelemelerle sadece bu hesaplarda 50 milyon TL'lik usulsüz para hareketi tespit edildi.
FETÖ'nün, himmet toplantılarında İstanbul'u A-B-C olarak 3 bölgeye ayırdığı ortaya çıktı. Toplanan çeklerin arkasında şifreli kodların yer aldığı ve her koda ait belirlenen rakamlar aracılığıyla, hangi paranın kimlerden geldiği ve nereye yatırılacağının belirlendiği ifade edildi. Operasyon kapsamında Bank Asya'da himmet paraları için açılan 16 hesap sahibinden 10'unun gözaltına alındığı da belirtildi. İş adamlarından aylık toplanan himmet paralarının Bank Asya'nın İstanbul'da bulunan 7 şubesinde toplandığı tespit edildi. En çok himmet parasının toplandığı ve yoğun olarak faaliyetlerin yürütüldüğü şubenin ise Bank Asya Maltepe şubesi olduğu öğrenildi.
Himmetlerin toplandığı 7 Bank Asya şubesine gelen 'cemaat ağabeylerinin' sahte işlemler yaptığı ve banka çalışanlarının da buna destek verdiği ve göz yumduğu belirlendi. Bank Asya'nın çeşitli şubelerinde bulunan 48 çekten 5'inin Dumankaya Grubu'na ait olduğunu tespit edildi. Dumankaya Grubu'na ait çeklerin Bank Asya'daki çelik kasada bulunduğu belirlendi.
Yaklaşık 50 milyon liralık himmet paralarının toplandığı Bank Asya çalışanlarının, çok sayıda usulsüz havale işlemi gerçekleştirdiği de ortaya çıktı. Himmet paralarının toplandığı 7 Bank Asya şubesine gelen 'cemaat ağabeylerinin' sahte işlemler yaptığı ve banka çalışanlarının da buna destek verdiği ve göz yumduğu belirlendi. Şubelere gelen paralel yapı mensuplarının yetki belgesiz ve imzasız havaleler yaptıkları ve bu yöntemlerle milyonlarca para üzerinden işlem yapıldığı öğrenildi. Havale işlemlerinde resmi havale gerçekleşmediği de, yapılan incelemelerde tespit edildi. Paravan hesaplarda biriktirilen paraların önemli bir kısmının ise yurt dışına kaçırıldığı anlaşıldı. Hesapları kullanan 38 örgüt imamının çok sayıda yurt dışı giriş-çıkış kaydına rastlandı. Örgüt üyelerinin, örgüt adına aldığı çeklerin arkalarına şifreleme yöntemiyle kodlar yazdığı da saptandı. Söz konusu örgütsel şifreler ile çeklerin, terör örgütünün hangi kanadında kullanılacağının belirtildiği ifade ediliyor.