FETÖ’nün Vatikan lobisi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0012/08/2016, Cuma
G: 11/08/2016, Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye’de 15 Temmuz’da kanlı darbe girişiminde bulunan FETÖ İtalya’daki faaliyetlerini propaganda çalışmaları yapan sözde diyalog dernekleri ile yürütüyor. Örgütün eğitim kurumu açmasına izin verilmeyen ülkede FETÖ Vatikan üzerinden lobi çalışmaları ile Hristiyan dünyası ile ilişki kurmaya çalışıyor. Gülen’in 1998’de Papa 2. Jean Paul’u ziyaretinden sonra örgüt Vatikan’ın “dinler arası diyalog” tezini kullanmaya başladı.

Eli kanlı terör örgütü FETÖ'nün, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi İtalya'da da örgütlenmesi bulunuyor.İtalyan devletinin mesafeli yaklaştığı ve bu nedenle herhangi bir okul ya da eğitim kurumu açmasına izin vermediği FETÖ, İtalya'daki faaliyetlerinin merkezine sözde diyalog ve dostluk derneklerini koyarak, başta Katolikler olmak üzere Batı ile ilişkilerini geliştirme çabasında. FETÖ, bu dernekler aracılığıyla kültürel ve sosyal etkinlikler düzenleyip İtalyan kamuoyunu, üçüncü kişi ve kurumları etkileme yoluna gidiyor. FETÖ'nün İtalya'da lobi ve propaganda çalışmaları yapan sözde diyalog dernekleri 4 ayrı şehirde faaliyet gösteriyor.



4 ayrı şehirdeyapılanma


Roma'daki Tevere Enstitüsü aracılığıyla Katolik Kilisesi ve İtalyan başkentindeki önemli kurum ve kişileri etkilemeyi hedefleyen FETÖ'nün, iş dünyasının güçlü olduğu Milano'da Alba aracılığıyla gurbetçi iş adamları ve İtalyanları, Modena ve Venedik'te Milad derneği vasıtasıyla İtalyanları, Türk vatandaşlarını ve bu kentlere gelen Türk ve Müslüman göçmen öğrencileri etkilemeye yönelik girişimleri bulunuyor. Roma'daki Tevere Enstitüsü, özellikle Türkiye'den üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, Vatikan'a bağlı Gregoriana Üniversitesi, İtalyan Roma Tre Üniversitesi gibi farklı eğitim kurumlarında birtakım bağlantılarla burslu öğrenim görmesine de olanak sağlıyor. Gelirlerinin bir kısmını ülkenin kuzeyinde yaşayan Türk vatandaşlarından bağış adı altında toplayan FETÖ kuruluşları, iftar programlarına ilaveten Hristiyan ve Yahudi inancının önemli günlerinde yüksek maliyetli yemekli davetler ve toplantılar düzenliyor.





Papa'yı ziyaret yeni rota çizdi


FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, Şubat 1998'de Vatikan'da Katoliklerin o dönemki lideri Papa 2. Jean Paul ile görüşmesinin ardından örgüt, Vatikan ile bağlarını güçlendirmeye ayrı bir önem verdi. FETÖ, özellikle Vatikan'ın 1965 yılında sonuçlandırarak dünyaya duyurduğu 2. Vatikan Konsili'nde benimsediği dinlerarası ve kültürlerarası diyalog tezini kendi çalışmalarında da kullanmaya ve dünya genelinde faaliyetlerinde diyalog temasını işlemeye başladı. 17/25 Aralık süreci sonrası İtalya'da takipçileri azalan FETÖ, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu ülkede yaşayan gurbetçi vatandaşlar tarafından daha büyük tepki gördü ve örgütün uzantıları izole edildi.


#FETÖ
#Darbe girişimi
#Fetullah Gülen
#Vatikan