Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da kalkıştığı kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan temizlik çalışmaları devam ediyor. Önceki gün OHAL kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameyle yıllarca örgütün propagandasını yapan ve aralarında Zaman Gazetesi, Taraf, Sızıntı Dergisi, Aksiyon, Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı'nın da bulunduğu 131 yayın kuruluşu kapatıldı.
Kapısına kilit vurulan yayın kuruluşları arasında 3 haber ajansı, 16 TV kanalı, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalları bulunuyor. Kararname, kapatılan yayın organlarına ait taşınırlar ve her türlü mal varlığıyla, belge ve evrakların Hazine'ye geçmesini de kapsıyor.
7 Mart'ta kayyum atanan ve son kararnameyle kapatılan Zaman Gazetesi'yle CİHAN Haber Ajansı'nın Yenibosna'daki binasına ve Taraf'ın Kadıköy'deki binasına sabah erken saatlerde gelen maliye personeli çalışmalara başladı. Çalışanlar da işyerlerine gelerek özel eşyalarını toplayıp, binayı terk etmeye başladı.
Zaman Gazetesi, FETÖ lideri Fethullah Gülen'e yakın isimlerden Alaattin Kaya tarafından 3 Kasım 1986'da yayın hayatına başladı. 1990'lı yıllarda Dinler Arası Diyalog ve Hoşgörü toplantıları haberleriyle gündeme gelen gazete 28 Şubat Sürecinde Refah-Yol Hükümeti aleyhine yaptığı yayınlarla muhafazakar camiadan tepki çekmişti. 28 Şubat sürecinde Fehmi Koru'nun gazeteden ayrılmasıyla Ekrem Dumanlı genel yayın yönetmeni oldu. Dumanlı 1 Kasım seçimlerinden sonra yurt dışına kaçtı. 2000'li yılların ortalarından itibaren Taraf gazetesi ile birlikte Ergenekon Terör Örgütü aleyhine yaptığı yayınlarla TSK üzerinde büyük bir operasyonun yapılmasında etkili olan Zaman gazetesi, 17/25 Aralık sürecinde yaptığı yayınlarla FETÖ propagandası yaptığı için 7 Mart 2016'da Kayyum'a devredilmişti.
15 Kasım 2007 tarihinde yayın hayatına başlayan Taraf Gazetesi'nin ilk genel yayın yönetmenliğini Ahmet Altan yaptı. Gazete, Ergenekon soruşturması sırasında yaptığı yayınlar ve Balyoz, Çarşaf gibi darbe planlarını gündeme getirerek kamuoyunda büyük etki uyandırdı. 28 Aralık 2011'de gerçekleşen Uludere olayından sonra hükümet muhalifi yayınlarıyla dikkat çeken Taraf, kısa süre sonra liberal kanadı temsil eden Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın istifasıyla FETÖ'nün yayın organı haline geldi. Mart ayında Cihan Medya Dağıtım'a kayyum atanmasının ardından Taraf'ın abone dağıtımı durdurulmuştu.
FETÖ'nün finans kaynaklarından Akın İpek'in sahibi olduğu Koza İpek Holding bünyesindeki Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk'ün de bulunduğu medya organları da kapatıldı. İpek medya özellikle sürecinde şaibeli haberlerin, hükümete yönelik iftira kampanyalarının yayın üssü olarak hareket ediyordu. Himmet kasalarını elinde tutan Akın İpek asılsız gerekçelerle aklanmaya çalışılıyordu. Bu nedenle İpek medya ilk darbeyi TÜRKSAT'tan yemişti. TÜRKSAT, Kasım 2015'te kuruma bağlı yayın organlarının lisansını iptal etmişti.
FETÖ'ye bağlı yayın kuruluşlarından STV (Samanyolu Tv), 13 Ocak 1993 tarihinde yayın hayatına başladı. Kısa sürede geniş bir izleyici kitlesine ulaşarak Türki Cumhuriyetler'de en çok izlenen kanallar arasına girdi. Özellikle Fetullah Gülen'in ABD'ye kaçmasından sonra Gülen'in talimatıyla diğer örgüt üyelerine mesaj gönderen Şefkat Tepe ve Sungurlar gibi dizileri yayınlamasıyla dikkat çekti. FETÖ propagandası yaptığı için Kasım 2015'te TÜRKSAT lisansı iptal edilen STV, Nisan 2016'da yayın hayatını sonlandırdı. Paralel Yapı ardından Can Erzincan TV üzerinden belli süre yayın yapsa da FETÖ lehinde yayınlar yaptığı gerekçesiyle TÜRKSAT ve kablolu TV'den çıkarıldı.
FETÖ'nün haftalık siyasi haber dergisi Aksiyon, internet andıcı, Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde yaptığı yayınlarla dikkat çekmişti. Nokta dergisi ise 14-20 Eylül'deki kapağında şehit cenazelerinin önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selfie çekerken kurgulandığı iğrenç bir kapakla çıkarılmıştı. Fethullah Gülen grubunun en köklü yayın organlarından Sızıntı Dergisi ise 1979'da yayın hayatına başladı ve 449 sayı yayınlandı. Özellikle Fethullah Gülen'in 12 Eylül öncesi ve sonrası 12 Eylül 1980 darbesini ve darbenin lideri Kenan Evren'i öven yazılarıyla dikkat çekti.