Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendiren Gül, özetle şunları anlattı: (ABD heyetinin ziyareti) ABD heyeti FETÖ konusunun Türkiye için öneminin farkında. New York Bölge Savcılığı’nda bir soruşturma açılıyor. Bu soruşturma çerçevesinde Türkiye’den bazı bilgiler istendi. Biz darbe girişimi sonrasında zaten iletmiştik. ABD’ye sunduğumuz delil olarak hem isim hem içerik, birebir dinleme görme isteklerini görünce isabetli bir talep olduğunu gördük. Dijital delilleri görmek, tanıklara ulaşmak gibi bir talepleri oldu. Bilgi sahibi olma isteklerini görünce ciddiye aldıklarını da gördük. ‘Böyle diyorsun ama ben de gözümle göreyim’ anlamında bu çok değerli.
Cumhurbaşkanına yönelik suikastla ilgili tüm dosya ve bilgiler verildi. Ben bu heyetin, savcıların şahit olduğu konularla soruşturmanın da bu anlamda farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum. Söyleyeceğimiz bir şey orada farklı lobilerin süreci sabote etmesine neden olabilir. Bir yargı mensubunun gelmesi, toplantılar yapması çok değerli. Türkiye’nin bu konuda adil yargılama yaptığı, deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından çok önemli bir süreçti ve buna ABD’li heyet tanık oldu. Türkiye’ye büyük bir saldırı oldu, bununla ilgili özgüven içinde ‘Gelin, hangi sorunuz varsa cevaplayalım’ anlamında, psikolojik, hukuki müdellel olma anlamında önemli.
(Kemal Batmaz’ın dinlenmesi) Sonuçlanmış bir soruşturma yok. Biz ıslak imzayı görmeden kesin konuşmayız. Bitmiş varılmış bir süreç olmadan, söylememiz erken. Soruşturmanın adı, amacına bakıldığında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye olarak biz istenileni verdik, sonrasında süreci takip etmek lazım. Soruşturmayı bakalım nasıl isimlendirecekler.
Orada da somut bir adım olduğunda konuşalım. Oradaki yargılamalara ilişkin Türkiye’nin itirazları olduğu, tüm suçlamaları reddettiğimiz bir süreç yaşandı. Hakan Atilla’nın da müracaatları var. Gelişme olunca paylaşırız.
Gül, MHP’nin ceza indirimi teklifini değerlendirdiklerini ancak af değil de, infaz süreleriyle ilgili düzenleme yapılacağını söyledi. Gül, “Türkiye’de ceza adaleti anlamında bazı suçlar var ki hiç içeriye girmiyor. Bazısı çok yatıyor, bazısı yatmıyor. Şu anda arkadaşlar bununla ilgili çalışıyor. Cezaevinde hangi suçlardan hangi tarihlerde ne etkisi olmuş fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. Bir af değil ama bir fotoğraf. Yakın zamanda muhtemelen tüm siyasi partilerle başta MHP ile de oturulur, bunlar masaya konulabilir. Denetimli serbestlik anlamında belli suçlarla ilgili değerlendirilebilecek unsurlar var. Siyasetten uzak kalıcı bir şekilde konuşmak lazım. Partiye de genel bir sunum yaptık. Af anlamında mağdurlar var. Birkaç aya daha sağlıklı bir şekilde siyasi partilerin kafa yoracağı bir çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.