|

FETÖ’nün AİHM planı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargıdan temizlenen FETÖ’nün AİHM planı deşifre oldu. HSYK’nın ihraç ettiği hakim Mehmet Öncü’nün bağımsız olarak AİHM’e girmeye çalıştığı ortaya çıktı. Harekete geçen Türk makamları, AİHM’i Öncü konusunda uyardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:35 - 14/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargıdaki uzantıları temizlenen Fetullahçı Terör Örgütü, şimdi de kancayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taktı. Darbe girişimi sonrası ihraç edilen FETÖ'cü hakim Mehmet Öncü'nün, AİHM'ye uzman olarak sızmaya çalıştığı tespit edildi. FETÖ'nün yargıda ve Adalet Bakanlığı'nda etkin olduğu dönemde hakim, Strasbourg Adli Müşaviri olarak görevlendirilen Mehmet Öncü, 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından yurt dışında Türkiye aleyhine lobi faaliyetleri yürüttüğü için geri çekildi. Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olmasının ardından atılan bu adımın ardından Öncü, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Hakkari Hakimi olarak atandı.



HAKKINDA GÖZALTI KARARI VAR


Ancak Hakim Öncü'nün, Hakkari Hakimliği görevine gitmediği öğrenildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'cü hakim ve savcılar hakkında başlatılan soruşturma kapsamında da Öncü hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. HSYK'nın ihraç ettiği 3 bin 390 FETÖ'cü ismin arasında olan Öncü, Hakkari'de bulunmadığından yakalanamadı. Öncü'nün yakalanması için çalışmalar devam ederken firari hakimin AİHM'e “uzman” olarak sızmaya çalıştığı ortaya çıkarıldı. Avrupa Konseyi tarafından yapılan uzmanlık sınavlarına katılan Öncü'nün, AİHM'de görev yapmak üzere müracaat ettiği öğrenildi.



İKİ BAKANLIKTAN AİHM'YE UYARI


Durumu öğrenen Adalet ve Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Her iki bakanlık da Avrupa Konseyi ve AİHM'yi Mehmet Öncü konusunda uyardı. Öncü'nün 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün mensubu olduğu bildirildi. Ayrıca FETÖ'nün yargı ayağına başlatılan soruşturma kapsamında Öncü hakkında yakalama kararı çıkartıldığı da belirtilerek Öncü'nün AİHM'de göreve başlatılmaması gerektiği belirtildi.


#Darbe girişimi
#FETÖ
#HSYK
8 yıl önce