|

FETÖ’cülere Berlin kalkanı

SETA, Almanya’daki FETÖ yapılanmasıyla ilgili hazırladığı raporda, örgütün bu ülkedeki faaliyetlerini bir kez daha gözler önüne serdi. Raporda, örgütün sözde Avrupa İmamı Aymaz’dan sonra Öz ve Kara’nın kaçtığı Almanya'nın, iltica başvurusu yapan NATO üslerindeki yaklaşık 40 Türk subayının iadesini reddettiği de hatırlatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2017 Salı
Güncelleme: 06:08 - 7/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Zekeriya Öz
Zekeriya Öz

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Fetullahçı Terör Örgütü'nün Almanya'daki faaliyetlerini raporlaştırdı. 'Almanya'da FETÖ Yapılanması ve Almanya'nın FETÖ Politikası' adlı raporda, terör örgütünün, özellikle eğitim kurumları ve diyalog dernekleri aracılığıyla Alman siyasilere ulaştığı ve bu sayede lobicilik faaliyeti yürüttüğü belirtildi. Raporda, bazı Alman siyasilerin, FETÖ'ye ait diyalog derneklerinin danışma kurullarında yer aldığına ve örgüte destek verdiğine dikkat çekiliyor.



FİRARİLERİ VERMİYOR


17-25 Aralık darbe girişimi sonrası Alman Federal Meclisi'ne Sol Parti tarafından soru önergesine verilen yanıtlar da Almanya'nın örgüte bakış açısını ortaya koyar nitelikte. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk hükümetinin çeşitli bilgi ve belgeleri ilettiği Alman makamları, FETÖ'yü terör örgütü olarak tanımlamazken, ülkeye kaçan Zekeriya Öz ve Celal Kara gibi FETÖ'nün önemli isimleriyle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya'ya iltica başvurusu yapan NATO üslerindeki yaklaşık 40 Türk subayını Türkiye'ye iadesini de reddediyor.







AVRUPA İMAMI ORADA!


FETÖ'nün Avrupa İmamı olarak bilinen Abdullah Aymaz'ın uzun yıllardır Almanya'da yaşaması da dikkat çekiyor. SETA raporunda, FETÖ'nün Almanya yapılanmasının başında Hayretin Özkul'ün yer aldığı belirtilirken, Ercan Karakoyun'un ise örgütün Almanya sözcüsü olduğu kaydedildi. Diyalog dernekleri aracılığıyla çeşitli organizasyonlar düzenleyen FETÖ militanları, Alman siyasilerle dikkate değer bir ilişki kurdu. Federal Meclisi eski Başkanı Rita Süssmuth'un örgüte yakınlığıyla bilinen Kültürlerarası Diyalog Forumu Danışma Kurulu'nda görev alması kurulan ilişkilerin boyutunu bir kez daha gözler önüne seriyor.







'MİLLİ GÖRÜŞ'E GÖZETİM VAR, FETÖ'YE YOK'


Alman Parlamentosu Bundestag'daki Yeşiller Grubu'nun Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour, Gülen'e yakınlığıyla bilinen Frankfurt merkezli Kültürlerarası Diyalog Forumu'nun danışma kurulunda görev almıştı. Raporda, Almanya'da 40 yıldır faaliyet gösteren Milli Görüş teşkilatının da sudan sebeplerle gözetim ve baskı altında tutulduğu ifade edildi.







'İyi çocuk' maskesiyle tam destek!


Terörist yapılanma, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve SPD'den Gesine Schwann gibi Alman politikacıların desteğini aldı. 11 Eylül saldırısından sonra 'Radikal İslam'a karşı Ilımlı İslam' politikasıyla Avrupalıların dikkatini çeken FETÖ, Almanya'daki İslam anlayışının asimilasyonuna hizmet edecek şekilde evrilmesi için çalışan Alman politikacılara da destek vererek, 'iyi çocuk' oldu. TUSKON benzeri bir yapılanma Almanya'da da kuruldu. Girişimciler Derneği Federal Birliği (BUV) 20 dernek ve 3 binden fazla işletmeyi temsil ediyor. Alman Sol Parti'nin 2014'te hükümete yapmış olduğu uyarılara yer verilen raporda, BUV'un 'TUSKON ile Alman hükümetinin iş birliği içerisinde olduğu bilinmektedir' ifadeleri dikkat çekti. Almanya'da FETÖ'ye ait 150 etüt merkezi, 24 özel okulu var. Öğrencilerden aylık 250-300 avro alınıyor. FETÖ 2012'de Berlin'de 20 tane 'ışık evi' kurdu. Nordrhein-Westfalen eyaletinde 70 derneği var. Hamburg'daki Alsterring Lisesi (Gymnasium) son beş yılda 2,5 milyon avrodan fazla devlet desteği aldı.





#FETÖ
#SETA
#Almanya
#NATO
#Cem Özdemir
7 yıl önce