Siyasi gerilim ne zaman artsa ve muhalefet ne zaman erken seçimi dillendirse, bürokrasi içindeki kriptolar harekete geçiyor. Vatandaşın devlet dairelerindeki işleri yavaşlatılıyor, en temel hizmetler yerine getirilmiyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan adalete, çevreden vergiye, her alanda vatandaşın işi yokuşa sürülüyor.
Temel hizmetlerin engelleyen kamu çalışanları arasında kripto FETÖ’cüler ilk sırada yer alırken, hükümete muhalif yaklaşım içinde olanlar da hizmetleri aksatıyor.
Ayrıca menfaat beklentisi içinde olan bazı kamu çalışanları da hizmetlerin aksamasında rol alıyor. Türkiye’de muhalefet eliyle gündeme sokulan erken seçim tartışmalarına paralel olarak, bazı kamu kurum ve kuruluşlarında takoz bürokrasi tekrar hortluyor.
Hala kritik noktalarda yer alan ve vatandaşta memnuniyetsizlik yaratmak isteyen kripto FETÖ’cüler ile muhalifler bürokratlar işleri yavaşlattı.
Görevini menfaat temini için kullanan devlet görevliler de bunlara eklenince vatandaşın çilesi arttı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002 yılından bu yana belini kırmaya çalıştığı “bürokrasi” yeniden kendini gösterdi. Muhalefetin “erken seçim tartışmalarının” ardından birçok kamu kurum ve kuruluşunda işler yavaşladı.
17-25 Aralık sonrası her seçim öncesinde merkez ve taşra teşkilatlarındaki kripto üyelerine “İş yavaşlatın. Kamu hizmetlerinde memnuniyetsizlik yaratın, vatandaşla hükümeti karşı karşıya getirin” talimatı veren FETÖ’nün bir kez daha aynı taktiğe başvurduğu belirtiliyor. Kamudaki muhalif düşünceye sahip görevliler de FETÖ ile aynı yoldan gidiyor.
Vatandaşların şikayetlerine göre, günlük kamu hizmetlerinde bile “pandemi şartları” ve “mevzuat” denilerek vatandaşa zorluklar çıkarılıyor.
Zaman zaman basit işlemi bile halletmek birkaç günü buluyor.
Bir diğer iddiaya göre de 1990’lı yılların alışkanlıklarına geri dönen bazı kamu çalışanları, görevini menfaat elde etmek için kullanıyor.
Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarmak için milyonlarca lira Arge (araştırma ve geliştirme) harcaması yapan iş adamları da bürokrasiden rahatsız.
Yatırımın üretime dönüşmesi için, muhatap bulamayan da var, bir imza için haftalarca bekleyen de.
Daha önce FETÖ’cülerin çiftlik gibi kullandığı Organize Sanayi Bölgeleri’nden de uzatıp giden bürokratik süreçlere ilişkin şikâyetler geliyor.
“Bürokratik oligarşinin kalkınmanın önündeki en büyük engel” olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, defalarca açıklama yapmış ve kamu görevlilerini inisiyatif almaya davet etmişti.
Erdoğan yayınladığı genelgede de çözüm üreten ve vatandaş odaklı devlet anlayışı ile bürokrasinin azaltılmasının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin öncelikli hedeflerinden olduğunu belirtmişti.
Erdoğan genelgede şunları kaydetmişti:
“Milletimize hizmetlerin süratli ve en iyi şekilde sunulması, devlet ve millet bütünleşmesini zedeleyen davranışlardan kaçınılması gerekmektedir.
Bu itibarla kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan tüm başvurularda, talebin sonuçlandırılması başka bir idari makamın görev alanında kalsa dahi başvurular anında incelenerek takip edilecek, talebin ilk başvuru yerinde neticelendirilmesine özen gösterilecek, başvuru sahibine yapılan işlemler hakkında gecikmeksizin nihai ve kesin bilgi verilecek.
”
#FETÖ
#Bürokrasi
#Siyaset
#Eğitim