Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, HSYK müfettişlerinin 22'si savcı 32'si hakim 54 kişi hakkındaki raporunu görüştü. Daire, bu kişiler hakkında kovuşturma izni verilmesini ve son savunmalarının istenmesini kararlaştırdı. Kovuşturma izni kararı, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Mahkeme, son soruşturmanın açılmasına karar verirse, bu kişiler Yargıtay'da yargılanacak. Savunmaların gelmesinin ardından kovuşturma sonucu beklenmeden de bu kişiler hakkında disiplin yönünden ihraç dahil çeşitli yaptırımlar gündeme gelebilecek.
HSYK 2. Dairesi, “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme talep ettiği ve bu yönde karar aldığı iddia edilen 54 hâkim ve savcıdan 49'unun 14 Temmuz'da tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Daire, görevden uzaklaştırmaya ilişkin 5 aylık tedbir süresinin bitimine 4 gün kala, bu kişiler hakkında açığa alma kararının devamını kararlaştırdı. Ayrıca HSYK Genel Kurulu, MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturmada açığa alınan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile eski savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca'nın tedbiren açığa alma kararına yaptığı itirazı reddetti. Kovuşturma izni verilen 54 ismin savunmalarının alınmasına karar verildi.
Hakkında yargılama izni verilen isimlerin arasında 17-25 Aralık darbe girişimi savcıları Celal Kara ve Muammer Akkaş ile Hakim Süleyman Karaçöl, Şike Savcısı Mehmet Berk, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran Savcı Sadrettin Sarıkaya, Ergenekon soruşturması savcılarından Cihan Kansız da bulunuyor. Yine İstanbul merkezli paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan 63 şüpheliye usulsüz olarak tahliye yolu açan tutuklu hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer de bu isimler arasında. 54 isim içinde ayrıca 17 Aralık sürecinin ardından çeşitli gerekçelerle görev yerleri değiştirilen çok sayıda isim bulunuyor.
HSYK 3. Dairesi, soruşturması kapsamında, aralarında siyasetçi, bürokrat ve gazetecilerin de bulunduğu bin 348 kişinin usulsüz dinlenmesine ilişkin 32'si hakim, 22'si savcı olmak üzere toplam 54 yargı mensubu hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kararında 54 yargı mensubunun, “paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği" belirtilmişti.