FETÖ’nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında İstanbul’un da aralarında olduğu birçok ilde şu ana kadar 632 hakim ve savcı tutuklandı. Tutuklananlar arasında FETÖ’nün karakutusu eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ve Ergenekon davası mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese de bulunuyor.
FETÖ'nün darbe girişiminin tüm yurtta başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcılarla ilgili işlemler devam ediyor. Başarısız darbe girişiminin ardından 2 bin 843 hakim ve savcı hakkında işlem başlatıldı. 979 hakim ve savcı gözaltına alınırken 632'si tutuklandı. 180 hakim ve savcı serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ve Ergenekon davası mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de bulunuyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 39 savcı ve 71 hakim hakkında gözaltı kararı alındı. Bu kapsamda işlemleri tamamlanan 48 şüpheliden aralarında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu Hakimi İbrahim Okur'un olduğu 19'u darbeye teşebbüs ve FETÖ üyeliği suçlarından tutuklanırken, 10'u adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest kaldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcılardan 25'si tutuklanırken, 13'ü serbest bırakıldı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde ise hakkında gözaltı kararı verilen 134 hakim savcıdan 47'si tutuklandı. Hakimlik, 32'si adli kontrol tedbiri uygulanmak üzere 36 hakim ve savcıyı serbest bıraktı. Tutuklananlar arasında kamikaze hakim olarak bilinen Mustafa Başer ve Metin Özçelik de bulunuyor.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup oldukları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen 37 hakim ve cumhuriyet savcısından 19'u, tutuklanma talebiyle hakimliğe gönderildi. 10 kişinin işlemleri ise savcılıkta devam ediyor. Aramalara rağmen bulunamayan Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok'un yargılandığı sahte çürük raporu davasının iddianamesini hazırlayan savcı Hikmet Usta ve hakim Gökmen Demircan'ın da aralarında bulunduğu firari 8 kişi hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Ankara Başsavcılığının soruşturması kapsamında gözaltına alınan aralarında Anayasa Mahkemesi Üyeleri Alparslan Altan, Erdal Tercan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri Mahmut Şen, Ahmet Berberoğlu, Mustafa Kemal Özçelik, Şaban Işık ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin de bulunduğu Danıştay ve Yargıtay üyesi toplam 113 şüpheli, “FETÖ-PYD silahlı terör örgütü üyesi olmak ve örgütün yargı ayağını oluşturmak suretiyle örgütün eylemlerine iştirak ettikleri" tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Burada yeniden ifade veren şüpheliler tutuklandı.
Konya'daki operasyonda gözaltına alınan FETÖ'ye mensubu 27 hakim ve savcıdan 23'ü tutuklandı, 4'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan hakimler arasında Adana'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin gözaltına alınan sanıkları “yeterli delil" olmadığı gerekçesiyle serbest bırakan hakim Cebrail Cem Alıcı'nın da olduğu öğrenildi. Alıcı'nın örgütün yargı ayağında etkin rol oynadığı öne sürüldü. Samsun'da 25, Kocaeli'de 28, Burdur'da da 4 hakim ve savcı tutuklandı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasına karar verilen eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu hakimi İbrahim Okur'un, savcılık sorgusunun detayları ortaya çıktı. ''Silahlı terör örgütüne üye olma'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçlarından tutuklanmasına karar verilen Okur'un, cumhuriyet savcısınca alınan ifadesinde, “cemaatle geçmişten bugüne kadar hiçbir bağlantısının olmadığını" savunduğu öğrenildi. Okur, ifadesinde şunları kaydetti: “Meslek hayatına başladıktan sonra o dönemki cemaatle herhangi bir organik ilişkim olmamıştır. Meslektaşlarımız arasında bulunan ve cemaatçi olduğu iddia edilen kişilerle olan irtibatım da diğer meslektaşlarımla olduğu kadardır. Görev yaptığım dönem içerisinde hiçbir zaman gerek Fetullah Gülen'den doğrudan veya dolaylı olarak veya hiçbir kimseden emir ve talimat almadım" Suçlamaları kabul etmediğini aktaran Okur'un ifadesinde ayrıca, “Darbe girişiminde bulunabilecek kişilerle hiçbir şekilde organik ve inorganik bağlantım yoktur. 15 Temmuz gecesi internet açıldığında sosyal medya hesaplarından 01.00 sıralarında kalkışmayı yapanların yargılanması gerektiği ve bu harekete karşı olduğumu beyan eden açıklamalarım olmuştur" savunmasında bulunduğu belirtildi.
Milli Savunma Bakanlığı'nca askeri yargıda görevli tüm askeri hakimler hakkında Fetullahçı Terör Örgütü'nün FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı. Bakanlık, darbe girişiminin ardından, askeri yargıda görevli tüm askeri hakimler hakkında soruşturma başlattı. Bu kapsamda 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı.