|

FETÖ mağduru bürokratlar vali oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan Valiler Kararnamesiyle 50 ilin valisi değişti. Kararnamede, FETÖ’nün İzmir Askeri Casusluk kumpasıyla mağdur ettiği isimlerden Süleyman Elban Bilecik’e, Okay Memiş Gümüşhane’ye, Mesut Yıldırım Kastamonu’ya Vali olarak atandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2016 الخميس
Güncelleme: 22:31 - 1/06/2016 الأربعاء
Yeni Şafak

65. Hükümet kurulduktan sonra, İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde çalışmaya başladığı ve geniş kapsamlı bir değişiklik getiren Valiler Kararnamesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameyle, 24 ile yeni vali atanırken, 26 ilin valisinin yerleri değiştirildi, 22 vali ise merkeze çekildi. Yeni atanan valiler arasında 17 bürokrat ve 7 kaymakam bulunuyor.



ELBAN BİLECİK'E MEMİŞ GÜMÜŞHANE'YE


Kararnameyle, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tasfiye operasyonuna dönüştürdüğü İzmir Askeri Casusluk soruşturmasına isimlerini ekleyerek, mağdur ettiği bürokratlara da valilik görevi verildi. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Elban Bilecik'e, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Okay Memiş Gümüşhane'ye, Derince Kaymakamı Mesut Yıldırım Kastamonu'ya vali olarak atandı. Ayrıca yine FETÖ kumpası döneminde Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü olan Artvin Valisi Kemal Cirit Merkez Valisi olarak görevlendirildi. Cirit'in İçişleri Bakanlığı'nda önemli bir göreve getirilebileceği belirtiliyor.



HAKKARİ VE KİLİS VALİLERİ DEĞİŞTİ


Kararnameyle, Doğu ve Gündeydoğu Bölgesi'nde aralarında Mardin, Iğdır, Erzurum, Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Kars, Batman'ın da bulunduğu bazı şehirlerin de valileri değişti. Ayrıca IŞİD saldırılarının hedefi olan Kilis ile operasyonlarla terör örgütünden temizlenen Hakkari'nin valisi de değişti. Mülkiye Başmüfettişi Cüneyt Orhan Toprak Hakkari'nin, İsmail Çataklı ise Kilis'in yeni valisi oldu. Kilis Valisi Süleyman Tapsız da Karaman Valiliği'ne atandı. Tapsız, IŞİD roketlerinin düşmesinin ardından yaptığı açıklamalarla gündeme gelmişti.





MEMLEKETİNE YENİ ATAMA


Başbakan Binali Yıldırım'ın memleketi olan Erzican'a Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş olarak atanırken görevde bulunan Süleyman Kahraman merkeze çekildi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya'ya da Hakkari Valisi Yakup Canbolat atandı. Konya Valisi Muammer Erol Merkez Valisi oldu. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de de vali değişimi oldu. Buna göre, Kayseri Valisi Orhan Düzgün merkeze alınırken, yerine Malatya Valisi Süleyman Kamçı getirildi.



TÜRKER MERKEZE ALINDI


Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski Genel Sekreteri Muammer Türker, 2014 yılında Antalya Valisi olarak atanmıştı. Türker de, yapılan değişiklikle Merkez Valisi olarak görevlendirildi. Kararnameyle, Adana, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Antalya ve Trabzon'un da aralarında bulunduğu 18 büyükşehirin valisi değişirken İstanbul, Ankara ve İzmir'de değişiklik olmadı.



Aynı anda üç kadın görevde


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Valiler Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye göre; 22 vali merkeze alındı, 24 ile yeni vali atandı, 26 ilin valisi ise kendi arasında yer değiştirdi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de vali değişikliği olmazken Cumhuriyet tarihinin dördüncü kadın valisi Ankara'nın Akyurt ilçesi Kaymakamı iken Yalova Valiliğine atanan Tuğba Yılmaz oldu.





4'NCÜ KADIN VALİ


Yalova Valisi olarak 2011'de atanan ve halen Kırklareli Valisi olarak görev yapan Esengül Civelek ve geçen yıl Sinop Valiliğine getirilen Yasemin Özata Çetinkaya'dan sonra Yılmaz'ın da valilik görevini almasıyla Cumhuriyet tarihinde ilk kez aynı anda üç kadın valilik makamında olacak. Lale Aytaman, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, 1991'de Muğla'ya atanarak “Türkiye'nin ilk kadın valisi” sıfatını kazanmıştı.



ÖDÜL ALMIŞTI


Türkiye'nin dördüncü kadın valisi olarak görev yapacak olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Tuğba Yılmaz vali olarak atanması dolayısıyla tebriklere yetişemediğini ve bir yıldır bulunduğu Akyurt'taki vatandaşların hem üzüntü hem de tebriklerini ilettiğini anlattı. Valiliğin önemli bir görev olduğunu belirten Yılmaz, bu görevi en iyi şekilde yapmaya gayret göstereceğini söyledi. Yılmaz Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde kaymakamlık yaptığı 2014 yılında Türk İdareciler Derneği tarafından “Yılın Kaymakamı” seçilmişti.


#Valiler Kararnamesi
#Casusluk kumpası
#FETÖ
#Süleyman Elban Bilecik
#Okay Memiş
٪d سنوات قبل