Bank Asya’nın kirli işlerine bir yenisi daha eklendi. BDDK’nın bir süre önce el koyduğu banka ile ilgili MASAK’ın hazırladığı rapor, kurumun paralel örgüt tarafından nasıl hortumlandığını gözler önüne serdi. merkezi Amerika’da olan bazı derneklerin Türkiye temsilcilikleri, Bank Asya’dan 3 yılda 40 milyon doların üzerinde kredi çekti. Karşılıksız krediler hesaba yattıktan hemen sonra ABD’deki paralel adrese ulaştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Mali Suçları Araştırma Bürosu (MASAK), Bank Asya'ya ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, bütün hisseleri TMSF'ye devredilen Bank Asya'ya ilişkin önemli tespitler yeralırken, banka üzerinden kredi adı altında yurtdışına para kaçırıldığı belirlendi. Raporda Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yurtdışına para kaçırmak için ABD ve bazı ülkelerdeki kuruluşları paravan olarak kullandığı ifade edildi. Yapılan inceleme sonucunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) el koyduğu Bank Asya üzerinden yurtdışındaki dernek ve eğitim alanında faaliyet gösteren bazı kuruluşlara 3 yılda kredi adı altında 40 milyon 248 bin 211 ABD Doları aktarıldığı ortaya çıktı. Sözkonusu kuruluşların ayrıca FETÖ ile bağlantılı olduğu ve organik olarak birbirleriyle ilişkili oldukları tespit edildi.
MASAK uzmanlarının hazırladığı rapora göre, yurtdışında bulunan ve genel olarak 'eğitim' alanında faaliyet gösteren bazı kuruluşlar 2010 ile 2013 yılları arasında Türkiye'de vergi kimlik numarası aldı. Sözkonusu kuruluşların yanısıra bir dernek ile yine esas faaliyet alanı ABD olan bir ticaret şirketi de 2010-2011 arasında vergi kimlik numarası aldı. Raporda yer verilen kurumlara Bank Asya tarafından çok yüksek tutarlarda krediler verildi.
Türkiye'deki kuruluşlara Bank Asya tarafından verilen kredinin aynı gün ya da takip eden birkaç gün içerisinde krediyi çeken kuruluşun yurtdışındaki asıllarına gönderildiği belirtilen raporda, usûlsüz kredilerin ABD'li kurum avukatlarına, hukuk bürolarına ya da inşaat şirketlerine transfer edildiği ifade edildi. MASAK uzmanları, 'kredi' adı altında yurtdışındaki kuruluşlara aktarılan paranın miktarını da belirledi. Buna göre, Bank Asya'dan alınarak anında yurtdışındaki kuruluşlara aktarılan toplam kredi tutarı 40 milyon 248 bin 211 Amerikan Doları. MASAK, hortumlanan paranın gönderildiği şirketlerin paralel örgütle organik bağları olduğunu da vurguladı. Raporda ayrıca, ABD'li şirketlere tekrarlanan işlemlerle verilen yüksek miktardaki kredilerin, bu kuruluşların Türkiye'deki malvarlıklarıyla uyumlu olmadığına da dikkat çekildi. Yani Bank Asya'dan çekilen kredinin Türkiye'de bir karşılığı yoktu.
MASAK'ın hazırladığı raporda, kredi yöntemi ile aktarılan paranın yanısıra birbirleriyle gruplar halinde bağlantılı olduğu tespit edilen çok sayıda gerçek kişi tarafından sözkonusu kuruluşlara yüksek tutarlarda para transferinin gerçekleştiği belirtildi. Bu para transferinin mahiyetinin anlaşılamadığı vurgulanan raporda, milyonlarca lira para transferi gerçekleştiren bazı kişilerin Türkiye'de farklı kurumlarda sigortalı-ücretli olarak çalıştıklarına dikkat çekildi. Raporda ayraca, para transferi yapılan kuruluşlardan bazılarının Türkiye'de faaliyet göstermediği de yeraldı.