EDISYON:

Fetih 1453 Müzesi'nde klasik müzik şoku: İBB 'Mehter'i kapattı

Saliha Engin
14:1517/04/2023, Pazartesi
G: 17/04/2023, Pazartesi
Yeni Şafak
İBB, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde mehter yerine klasik müzik çalmaya başladı.
İBB, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde mehter yerine klasik müzik çalmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un Fethi'nin anlatıldığı Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde klasik müzik çaldırmaya başladı. Daha önce Mehter Marşı'nın çaldığı fetih sergi alanında klasik müzik çalması ziyaretçilerin tepkisine neden oldu. Fetih ile müzik seçiminin alakasız olduğunu söyleyen bir vatandaş, "Seçim öncesi millete vatan millet sevgisini aşılayacaklarına saçma sapan müzikler dinletiyorlar. CHP zihniyeti kendini burada da göstermiş" dedi.

2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ‘dünyanın ilk tam panoramik müzesi’ Panorama 1453 Tarih Müzesi her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. İstanbul'un Fethi'ni canlandıran, üç boyutlu, beğenilen ve çok özgün olan müzeyi açıldığından itibaren Mehter Marşı'yla gezen vatandaşlar, İBB'nin aldığı yeni bir kararla şok oldu. Müze de artık Mehter Marşı değil klasik dinletiliyor. Vatandaşlar, Fetih ile müzik seçiminin uymadığını, alakasız olduğunu söylediler.

Gösteri öncesi klasik müzik çalıyor

Konumu itibariyle Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında bulunan Panorama 1453 müzesi İBB Kültür AŞ tarafından işletiliyor. İstanbul’un fethini ziyaretçilerine yeniden yaşatan Panoramik müze de gösteri öncesi vatandaşlara mehter marşı dinletilirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ nin yeni bir uygulamasıyla klasik müzik dinletilmeye başlandı. Yetkili olduğunu öğrendiğimiz bir görevli ise, “Evet önceden mehter marşı çalıyordu ama artık bize de bunun çalınacağı söylendi.” dedi.


'CHP zihniyeti burada da kendini göstermiş'

Panoramik gösteriye katılan vatandaşlar,
“Müzeye daha önce de gelmiştim mehter marşları çalıyordu. Müziğe hiçbir anlam veremedi. Seçim öncesi millete vatan millet sevgisini aşılayacaklarına saçma sapan müzikler dinletiyorlar. CHP zihniyeti kendini burada da göstermiş” d
edi. Bir başka vatandaş ise
“Müzeye ilk defa geliyorum klasik bir müzik çaldığını duyunca bende çok şaşırdım. Buranın ambiyansına uygun bir müzik değil.”
dedi.

Milat gazetesi muhabiri Özlem Doğan, Panoroma 1453 Fetih Müzesi'nde Mehter Marşı yerine Batı müziği çaldığı anların videosunu çekerek Twitter hesabından yayınladı.



#İBB
#Panorama 1453 Tarih Müzesi
#mehter marşı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.