|

Faciadan döndük

Ankara’da bombalı araçla saldırı hazırlığında olan iki canlı bombaya polis ekipleri operasyon düzenledi. Haymana’da bir çiftlikte sıkıştırılan iki terörist, polisin “teslim ol” çağrısı üzerine kendilerini patlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:51 - 8/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Ankara'yı kana bulamak isteyen PKK'lı 2 terörist, polis operasyon yapınca kaldıkları barakada kendilerini patlattı. Teröristlerin Ankara'ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan Haymana Yolu üzerindeki bir at çiftliğinde bombalı araçla eylem hazırlığı yaptıkları belirlendi. Olay yerinde 1990 doğumlu Mahide Ataş ve 1995 doğumlu Harun Arslan'a ait kimlik bulundu. Erkek cesede ait parmak izi araştırmasında Arslan'ın kimlik bilgileri doğrulandı. İlk incelemelere göre, bombayı patlatanın kadın terörist olduğu tespit edildi. Saldırıda kullanılacak Opel marka aracın 6 Ekim'de Ankara'dan alındığı belirlendi.



TÜRK BAYRAĞI İLE KAMUFLE


Aracın Türk bayrağı ile kamufle edilmesi ise dikkat çekti. Güvenpark saldırısında olduğu gibi erkek teröristin rehber görevi gördüğü, saldırıyı ise kadın teröristin gerçekleştireceği değerlendiriliyor. Öte yandan, teröristlerin eylem hazırlığı, 10 Ekim 2015'te gerçekleşen kanlı Tren Garı saldırısının yıldönümünde büyük bir terör eylemi gerçekleştirebileciği şüphesini akıllara getirdi. 10 Ekim'in “rövanşı” olduğu ihtimali üzerinde durulurken, hedefin ise emniyet güçleri olduğu belirtiliyor. Emniyetin başarılı operasyonuyla teröristlerin hain planı çökertildi.



İHBAR EYLEMİ ÖNLEDİ


Edinilen bilgilere göre, Ankara'da iki teröristin eylem hazırlığına yönelik ilk istihbarat bilgisinin cuma günü Diyarbakır Emniyeti'nden gelmesi üzerine istihbarat polisleri harekete geçti. Bunun yanı sıra Haymana'daki vatandaşlar durumundan şüphelendikleri iki kişiyi emniyete bildirdi. Çalışmalarını bu yöne yoğunlaştıran polis, Haymana Yolunun 9. kilometresindeki özel bir at çiftliğinde, 2 teröristin bombalı araç ile eylem hazırlığı yaptıklarını tespit etti.



EMNİYET MÜDÜRÜ YÖNETTİ


Bunun üzerine Ankara Emniyeti dün sabah operasyon için düğmeye bastı. Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan tarafından bizzat yönetilen operasyona özel harekat, terörle mücadele ekipleri ve istihbarat polisleri katıldı. Teröristlerin bulunduğu tel örgülerle çevrili arazideki barakada bulunan terörislerin etrafında güvenlik önlemi alarak “teslim ol” çağrısında bulundu. Çağrıdan kısa bir süre sonra teröristler, polisler henüz müdahale dahi etmeden hazırladıkları bombayı ateşleyerek kendilerini patlattı.



PİMİ KADIN ÇEKTİ


İlk edinilen bilgilere göre, kadın teröriste ait cesedin daha çok parçalanmış olmasından dolayı bombayı ateşleyen kişinin de bu teröristin olduğu değerlendiriliyor. Kadın teröristin üzerinde bomba düzeneğinin yerleştirildiği bir yelek olduğu ve polislerin etraflarını sarması üzerine kaçamayacağını anlayınca bombayı ateşlediği belirtiliyor.



200 kilo bomba


Olay yerinde yapılan incelemeler sonucu 200 kilo amonyum nitrat ve 5 kalıp C-4 tipi patlayıcı ele geçirildi. Saldırıda kullanılmak üzere hazırlanan 06 EB 4775 plakalı aracın 6 Ekim günü Ankara'dan alındığı ortaya çıkarıldı. Aracı alanın ise Harun Arslan olduğu öğrenildi. Mart ayında Ankara'da Kızılay Güvenpark'ta meydana gelen patlamada kullanılan aracın da eylemden kısa bir süre önce satın alındığı tespit edilmişti.



3. terörist aranıyor


Olayda, üçüncü bir şahsın da olduğu belirtiliyor. Bu şahsın iki teröriste rehberlik yaptığı ve eylemi gerçekleştirme emri vermiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Emniyet yetkilileri, ihbarda üçüncü teröristin de olduğu bilgisi üzerine, eşkali tespit edilen bu şüphelinin yakalanmasına ilişkin çalışmaların yürütüldüğü belirtti.







UZUN SÜREDİR KAYIPTI


Emniyet ekipleri olay yerinde yaptığı incelemede, 1990 Silvan doğumlu Mahide Ataş ile 1995 Bingöl doğumlu Harun Arslan'a ait kimlikleri buldu. Erkek cesede ait parmak izini inceleyen polis, Harun Arslan'ın kimlik bilgilerini doğruladı. Kadın teröristin de Mahide Ataş olduğu kaydedilirken, her ihtimale karşı DNA testi yapılacağı belirtildi. Öte yandan, terörist Harun Arslan'ın ailesi tarafından emniyete kayıp başvurusu yapıldığı ve uzun süreden beri polis tarafından arandığı kaydedildi. Ayrıca Arslan'ın 2014 yılında Lice kırsalına çıkıp örgüte katıldığı belirtilirken, saldırıyı yapmak için Lice kırsalından Ankara'ya geldiği öğrenildi.



10 Ekim yasağı


Ankara Garı önünde yaşanan terör saldırısının birinci yılı nedeniyle 10 Ekim'de başta gar çevresi olmak üzere il genelinde her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılması yasaklandı. Sadece STK'lar tarafından anma etkinliği yapılmasına izin verilecek.



Hedef emniyet binası


PKK'nın Kızılay Güvenpark'taki bombalı eylemde olduğu gibi yine bir kadın ve bir erkeği seçtiği ortaya çıkarıldı. Planlanan bombalı eylemi gerçekleştirecek asıl kişinin kadın olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Güvenpark saldırısında olduğu gibi erkeğin de kadın teröristin yanında görev alacağı değerlendiriliyor.







Geçen yıl 10 Ekim'de gerçekleşen Tren Garı saldırısında 107 kişi yaşamını yitirmiş, 500'ün üzerinde vatandaş ise yaralanmıştı. Teröristlerin Tren Garı saldısırının yıldönümünden çok kısa bir süre önce eylem planı yapması, 10 Ekim'de büyük bir saldırı olacağı ihtimalini de beraberinde getirdi. Teröristlerin hedefinde ise emniyet güçleri ve bazı devlet kurumlarının olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.



Patlama polis kamerasında






Polislerinin Kobra tipi zırhlı araçla gerçekleştirdiği operasyona ilişkin ilk görüntüler ortaya çıktı. Polislerin araç içerisinde yaptıkları konuşmalar ve aracın kamerasınca kaydedilen kulübedeki teröristlerin bomba düzeneğini patlatma anına ilişkin kayıtlara ulaşıldı.



TESLİM OLUN ÇAĞRISI


Kamera kayıtlarına, polislerin araç içindeki konuşmaları, teröristlere silahlarını bırakıp teslim olmaları yönündeki çağrıları yansıdı. Polisin defalarca tekrarladığı anonslara cevap vermeyen teröristlerin, içinde bulundukları kulübeyi patlattıkları an kayıtlarda görülüyor.



30 bombacı yakalandı


Ankara'daki canlı bomba eylemi hazırlığında olan teröristlerin kendini patlatması, son zamanlarda yakalanan canlı bomba ve araçları gündeme getirdi. Son 3 ayda canlı bomba eylemi hazırlığında olan 11 olay engellenirken, terör örgütlerinin sınır geçişlerinin de önüne geçildi. Bütün bu olayların 15 Temmuz sonrası FETÖ'ye yapılan operasyonlardan sonra olması dikkat çekti. Emniyet güçleri son 3 ayda Türkiye'yi kana bulama hazırlığı içerisinde olan teröristleri engelledi. 3 ayda eylem hazırlığında olan 30 canlı bomba yakalandı. 26 Eylül Van Erciş'te PKK'nın 4 ton bomba yüklü aracı ele geçirilirken, 3 Ekim'de PKK'lı canlı bomba İzmir'de yakalandı. 4 Ekim'de Adana polisi, PKK'lı havalimanı, kaymakamlık ve polis merkezlerine eş zamanlı eylem yapmak isteyen 5 kişiyi yakaladı.





#PKK
#Canlı bomba
8 yıl önce