Türkiye’nin Münbiç, Tel Rıfat ve İdlib cephelerine lojistik, asker, zırhlı araç ve tank sevkiyatı sürüyor. Uluslararası görüşme trafiğine paralel olarak sahada etkin adımlar atan Ankara bir yandan askeri tedbirleri artırırken bir yandan da 2018’in ikinci yarısında en az 400 bin sivilin memleketlerine dönüşü için çalışmalar yürütüyor. Terör tehdidi ve savaşın yıkıcı etkisini ortadan kaldırmaya yönelik adımlar kapsamında İdlib, Hama kırsalı, Halep kırsalı, Tel Rıfat ve Münbiç bölgesinde gerekli koşulların sağlanması durumunda önümüzdeki bir yıllık süreçte bir milyon 600 bin Suriyelinin yeniden evlerine dönmesi hedefleniyor.
İdlib, Afrin, Halep ve Hama kırsalında muhalif bölgelerde yaşayan 5 milyonu aşkın sivil, Halep, Deyrizor ve Rakka bölgelerine geçişte zorunlu olarak tek hat durumundaki PKK noktalarını kullanıyor. Örgütün, sivil geçiş ve ticari sevkiyat açısından tek güzergah durumundaki Münbiç hattından yüzbinlerce dolar haraç aldığı belirtiliyor. Suriye Türkmen Meclisi Üyesi Mecid Osman, muhalif bölgelerde üretilen ve Halep’e gönderilen ayakkabı ile diğer ürünlerden PKK’nın aldığı haracın aylık 800 bin doları aştığını kaydetti. Mecid Osman, Türkiye tarafından açılacak yeni hat sayesinde Çobanbey-Bab-Halep bağlantısının devreye girmesiyle PKK haraç hattının by-pass edileceğini kaydetti.
Çobanbey-Halep yoluna paralel olarak yapım çalışmalarının sürdüğü bir diğer güzergah ise Halep-Şam otoyolu. Savaş ve bombardıman sebebiyle büyük hasar gören otoyolda tamirat çalışmaları başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri gözetiminde süren çalışmalar kapsamında ilk olarak Cisr Berkum bölgesindeki otoyol onarıldı. Yol yapım çalışmalarından ötürü TSK’nın güzergah boyunca ek askeri kontrol noktaları kurması bekleniyor. Halep-Şam yolunun açılması, 2018 yılı ikinci döneminde başlayacak eve dönüşler ve bölgeler arası iletişimin yeniden sağlanması açısından büyük önem taşıyor.
Tel Rıfat’ın rejim ve PKK unsurlarından tamamen temizlenmesi ve halkın beldeye dönüşleri, Münbiç’te devriye görevlerinin icrası ve İdlib’de çatışmasızlık bölgesi statüsü çerçevesinde devam eden çalışmalar kapsamında yapılan sevkiyatlar 5 ayrı kapıdan gerçekleşiyor. Çobanbey, Kefer Lusin, Hırbet el Cuz, Cilvegözü ve Öncüpınar kapılarından geçen lojistik, cephane, zırhlı ve asker taşıyan araç konvoyları belirlenen noktalara yönlendiriliyor.