Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan, Azerbaycan ve Lübnan Cumhurbaşkanları ile Kudüs'ü görüştü. Erdoğan, Kudüs'teki son gelişmelerle ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile de telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan, Azerbaycan ve Lübnan Cumhurbaşkanları ile Kudüs'ü görüştü.
ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” ilan eden provokasyonuna karşı başta Filistin ve Türkiye olmak üzere tüm İslam ülkeleri sokağa çıktı. “Öfke Cuması”nda Kudüs’e sahip çıkan milyonlar, 13 Aralık’ta Müslüman liderlerin katılacağı İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan “işgal ve saldırganlığa” karşı somut adım atılmasını istiyor.
Macron görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs'teki son gelişmeler hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iki lider arasında bugün gerçekleşen telefon görüşmesinde, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının bölge için endişe verici olduğu vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasının tüm insanlığın görevi olduğuna dikkati çekti.
ABD'nin attığı yanlış adımın İsrail dahil bölgedeki tüm ülkeleri olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hassas konuda AB ülkelerinin de duyarlı bir tavır sergilemelerinin önemli olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD yönetiminin kararını yeniden gözden geçirmesi ve uygulamaktan vazgeçmesi yönünde girişimlerini sürdüreceklerini ifade ederken, iki lider bu konuda ortak çaba harcama ve yakın iş birliği içinde olma konusunda da mutabık kaldı.
Müslüman liderlerle görüşmüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs provokasyonuna karşı diplomatik temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, bu kapsamda birçok ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla telefonla görüşmüştü.
Erdoğan, dün Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya, Sudan devlet ve hükümet başkanlarıyla görüştü. Görüşmelerde, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının, Ortadoğu’da barış sürecini sekteye uğratacağına dikkati çeken Erdoğan, bölgede barış ve istikrar için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasının şart olduğunu vurgulamıştı.
1917’den 2017'ye bir asırdır bitmeyen mesele: Kudüs
Dünyadan yükselen uyarılara kulak tıkayan ABD Başkanı Donald Trump, kaosun fitilini ateşledi. Trump, işgalci İsrail’in tüm tezlerini sıralayarak “Kudüs, İsrail’in başkentidir” dedi. Bunun üzerine başkenti Kudüs olan Filistin ile 1980’de Kudüs’ü “ebedi” başkent ilan eden İsrail arasındaki çekişme bir kez daha dünya gündemine oturdu.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 18 Ekim 2016’da aldığı kararla Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın Yahudilikle bir bağının olmadığını ilan etmişti.
ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, 2016’daki seçim kampanyası sırasında ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınacağını vaat etmişti.
BMGK 23 Aralık 2016’da aldığı bir karar ile İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs ve diğer Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep etmişti.