Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki temel atma töreni sırasında Enerji Bakanı Dönmez ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin nükleer enerjiye erişiminin yıllarca engellendiğini söyledi. Dönmez, "Engellemelerin bir kısmı çevreci girişimler altında oldu, bir kısmı yani bugün benim şimdi söylemeyeceğim, ama sizin de tahmin edebileceğiniz merkezlerin Türkiye’nin böyle bir nükleer teknolojiye sahip olmasını istemeyenler tarafından olabilir" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki temel atma töreni sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin nükleer enerjiye erişiminin
“tahmin edilebilecek merkezler tarafından engellendiğini”
söyledi.
Törende Bakan Dönmez ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Dönmez’in, Türkiye’nin neden yıllarca nükleersiz kaldığına yönelik verdiği bilgileri aktardı. Acet’in yazısından ilgili kısım şöyle:
Nükleer enerji karşıtı o kampanyalar acaba ne kadar masumdu? Maksat gerçekten çevre duyarlılığı mı idi? Yoksa Türkiye’nin böyle bir imkâna sahip olmasının istenmemesi mi? Enerji Bakanı Dönmez’e bunu sordum. Kanaatimce, verdiği cevap üzerinden herkes bir fikir sahibi olabilir:
- “Gecikmeyle ilgili bugün Cumhurbaşkanımız da ifade etti, bizden önceki hükümetlerin de bazı girişimleri oldu ama birtakım engellemeler oldu. Bu engellemelerin bir kısmı çevreci girişimler altında oldu, bir kısmı yani bugün benim şimdi söylemeyeceğim, ama sizin de tahmin edebileceğiniz merkezlerin Türkiye’nin böyle bir nükleer teknolojiye sahip olmasını istemeyenler tarafından olabilir. O açıdan orada bir gecikme oldu. Ama hamdolsun şu anda ilk projemizi gerçekleştiriyoruz. İnşallah bundan sonra ikinci ve üçüncüyü de yaparız.”
Nükleer enerji Türkiye için neden ihtiyaç?
Nükleer enerji Türkiye için neden ihtiyaç?
Enerji Bakanı Dönmez, bu soruya yanıt olarak şunları söyledi:
“Kaynağa bağımlı enerji, yani rüzgâr iyiyse tam güç çalışır, esmediğinde çalışmaz. Hidrolik santraller, yağışlı-kurak sezonlarımız var, o zaman üretimlerinde zaman zaman değişiklik söz konusu olur. Keza güneş, yazın çok iyi, ama gece üretemiyorsunuz. Baktığınızda yenilenebilir enerji kaynaklarının kendi içerisinde böyle bir handikapı var.”
#enerji bakanı
#fatih dönmez
#nükleer enerji
#mehmet acet
#engelleme