EMASYA için düğmeye basıldı

Behçet Güngör
00:0027/01/2010, Çarşamba
G: 27/01/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
EMASYA için  düğmeye basıldı
EMASYA için düğmeye basıldı

Balyoz Eylem Planı'yla Türkiye gündemine oturan Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü'nün (EMASYA) kaldırılması veya değiştirilmesi planlanıyor. İçişleri Bakanı Atalay, tartışmaların odağındaki EMASYA için "Gündemimizde, üzerinde çalışıyoruz" dedi. Bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelere başlanırken, Emniyet Genel Müdürlüğü de yeni bir EMASYA Protokolü taslağı hazırlıyor

AK Parti'de EMASYA Protokolü'nün kaldırılması yönünde görüşler ağırlık kazandı. Hükümet üyeleri, “EMASYA Protokolü'nün kaldırılması gerektiği görüşü bugün sadece bizim değil, demokrasinin bütün kurum ve kuruluşlarıyla hakim olmasını isteyen Türkiye kamuoyunun genel talebi haline gelmiştir” görüşünü kaydetti. Balyoz darbe planı çerçevesinde başlayan tartışmaların en somut sonucu, Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) protokolünün gündeme gelmesi oldu.

DARBE'YE DAYANAK MI

Darbe hazırlığı içinde olan bazı subayların bu protokole dayanarak çalıştıkları Balyoz Planı'nda ortaya çıkmıştı. Bu konuda hükümetin kamuoyunun beklentileri doğrultusunda protokolün kaldırılması yönünde niyet bildirdiği anlaşıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay fiilen çalışmaları başlatırken, Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla Genelkurmay Başkanlığı'nın iknaya çalışıldığı öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın da daha önce bu yönde yapılmış bir talebe verdiği kesin ret kararına karşılık bu sefer daha yumuşak davrandığı öğrenildi. Protokolün tamamen mi yoksa üzerinde değişiklik yapılarak kısmen mi kaldırılacağı konusunda görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

TAMAMEN KALDIRILSIN

AK Parti'nin dünkü Meclis grup toplantısı öncesinde milletvekilleri ve bakanların başlıca gündem maddesini EMASYA Protokolü oluşturdu. Hükümet üyeleri, “EMASYA Protokolü'nün artık kaldırılması gerektiği görüşü sadece bizim değil, demokrasinin bütün kurum ve kuruluşlarıyla hakim olmasını isteyen Türkiye kamuoyunun genel talebi haline gelmiştir” görüşünde birleşti.

BU KONU İDARİ BİR İŞLEMDİR

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, “Bu bir protokoldür, yani idari bir işlemdir. İçişleri Bakanı 'Tamam kaldırıyoruz' der iş biter. Başka bir düzenlemeye ya da hususa gerek yoktur. İlgili bürokratlar bir araya gelir konuşur ve sorun çözülür” dedi.

GENELKURMAY İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı bürokratları Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla Genelkurmay Başkanlığı ile temasa geçerek, EMASYA Protokolü üzerinde görüşmelere başladılar. Çalışmalar bizzat İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bilgisi ve denetimi dahilinde yürütülüyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın da son günlerde gündeme gelen Balyoz darbe planı çerçevesinde çıkan tartışmalardan sonra EMASYA protokolünün kaldırılması yönünde ikna olduğu bildiriliyor.


Gündemimizde var çalışmalar sürüyor

EMASYA Protokolü'nün kaldırılması yönündeki çalışmaları başlatan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, Ankara'da katıldığı "Uluslararası Demokrasi Kongresi"ne girişte EMASYA Protokolü'yle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Atalay, gazetecilerin 'EMASYA kaldırılacak mı?' sorusuna “Bu konuda çalışmalar sürüyor. Şu an protokolün gündemimizde olduğunu belirtmek istiyorum. Üzerinde çalışıyoruz” diye cevap verdi.


Kaldırılmasında engel görünmüyor

Devlet Bakanı, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bu konunun gündemde olduğunu doğrulayarak, “Bu protokolün kaldırılmasının önünde bir engel görülmüyor, ancak konu bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı'nın uhdesindedir. Sanırım böyle bir çalışma içindeler” dedi. Çiçek, "Vatandaşlarımız, herkes şundan emin olsun; Türkiye'de demokrasiyle bağdaşmayan ne varsa bunlar toplumsal gerekçeleriyle beraber ortadan kaldırılması gerekiyor" görüşünü ifade etmişti.


Emniyet protokol taslağı hazırlıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, hükümeti devirmeye yönelik olarak hazırlanan Balyoz planı ile gündeme gelen EMASYA Protokolü'nün değiştirilmesi için harekete geçtiği öğrenildi. Asayiş Daire Başkanlığı, günün değişen ve gelişen yeni koşullarına uygun olarak yeni bir EMASYA Protokolü taslağı hazırlıyor. Polisle ilgili mevzuatın yanısıra terör, çete ve adli suçlar konusunda uzman emniyet müdürlerinden oluşan bir ekip tarafından hazırlanacak olan taslak, daha sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından Başbakanlığa gönderilecek.

28 Şubat sürecinde, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan EMASYA Protokolü, güvenlik kuruluşları arasında ordunun etkinliğini artırıyor. 7 Temmuz 1997 tarihli protokol, EMASYA birliklerine valilik talep etmese de, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi veriyor.

Yasalara göre bir ildeki en büyük mülki amir vali olsa da protokol iç güvenlik operasyonlarında en üst rütbeli Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensubunu yetkili kılıyor. 27 maddelik söz konusu protokol, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/D maddesine dayandırılıyor.