Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, "Garson" adlı gizli tanığın teslim ettiği dijital materyallerden önemli bir ayrıntıya ulaşıldı. Dijital materyallerde yapılan incelemede Penvilvanya'daki elebaşı Fetullah Gülen'in korumalığını üstlenecek örgüt üyesi emniyet mensupları ile kriterlerin yer aldığı belgeler ele geçirildi. Bu belgelerin arasında, "ABD gidiş ve nöbet", "ABD amir değerlendirme", "güvenlik sorumlusu teklif" başlıklarını taşıyan dokümanların olduğu anlaşıldı.
Analiz çalışması neticesinde 14 kişilik bir listeye ulaşıldı. Kimlikleri tespit edilen bu kişilerden Mahir K., Kamil T., Mustafa G. ve Suat Ç. hakkında, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan dava açıldı. Düzenlenen iddianamede, Mahir K., Kamil T. ve Mustafa G.'nin 29 Haziran 2018 tarihinde yapılan eş zamanlı operasyonla yakalandıkları belirtilirken diğer şüpheli Suat Ç.'nin ise firari olduğuna yer verildi. Yakalama kararı çıkarılan Ç.'nin aynı zamanda örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı kaydedildi.
İddianamede, dikkat çekici hususlar yer aldı. Buna göre, "ABD amir değerlendirme" isimli belgede, "HE" olarak hitap edilen örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e Türkiye'den gelecek üst düzey emniyet sorumlularının kendisinin güvenliği ile ilgili olarak tespitte bulunması konusunda 'olur' verdiği belirtildi. Ayrıca belgede, "İlk bunlardan biri gelmeli. Mahir ya da Raşit Abi..." şeklinde isim bilgisinin bulunduğu, devamında ise örgüt liderine gidecek kişiler ile ilgili olarak ne kadar süre gitmesi gerektiği ve aile bireylerinin götürülmesi konularıyla ilgili bilgilerin yer aldığı aktarıldı.
İddianamede, Fetullah Gülen'in koruma istediğini ortaya koyan belgedeki bir ifadeye de dikkat çekildi. İfadede, "Hocamızın Hz. Ömer (R.A.) namazda şehit edilmesinden yola çıkarak, 'keşke yanında korumaları olsaydı' dediği" sözlerinin kullanıldığı belirtildi. Elebaşının talimat içeren söyleminden yola çıkan örgütün de, "En iyi güvenlik hissettirilmeyen güvenliktir" ilkesi ile hareket ederek alınacak tedbirleri ve seçilecek kişileri seçtiğine dikkat çekildi.
Koruma listesinde yer alan şüphelilerin örgüt içi kodlama olan "A5" kategorisinden seçtikleri belirtildi. İddianamede, "A5 kodu FETÖ mensubiyeti olan, teslimiyet, sadakati, bağlılığı en üst seviyede olan kişileri ifade ettiği tespit edilmiştir" değerlendirilmesine yer verildi.
İddianamede, şüphelilerin yurt dışına giriş-çıkış kayıtları da yer aldı. Buna göre, şüphelilerin, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yurt dışına çıkış yaptıkları belirtilirken, Pensilvanya’da yaşayan FETÖ elebaşını korumaya gittikleri aktarıldı. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediklerini söyleyen şüpheliler, FETÖ ile hiçbir irtibatlarının olmadığını iddia etti. Yöneltilen suçlamaları ve dijital materyallerden çıkan belgeleri kabul etmeyen şüpheliler, ABD’ye gittiklerini kabul ederken, bunun seyahat amaçlı olduğunu ileri sürmeleri dikkat çekti. Bu arada iddianamede, eski emniyet müdürü olan şüphelilerin 2015 yılında resen emekli edildikleri, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan KHK’lar ile de rütbelerinin söküldüğü ifade edildi.