ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin soruşturmada, saldırgan Osman Gündaş ve patronu Ersin Bayram'ın FETÖ bağlantıları deşifre oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Ağustos'ta gerçekleştirilen silahlı saldırıya ilişkin önemli ayrıntılara ulaştı. Saldırganlar Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş'ın bağlantılarını mercek altına alan Başsavcılık, dikkat çeken bağlantıları ortaya çıkardı.
Soruşturma kapsamında, Osman Gündaş'ın çalıştığı restoranın sahibi olan ve tutuklanan Ersin Bayram'ın telefon ve diğer dijital materyallerin incelenmesi sonucu FETÖ irtibatı deşifre edildi. İncelemeye ilişkin emniyetin hazırladığı raporda, Bayram'ın FETÖ uygulamaları ile haberleşme programlarını indirdiği anlatıldı. Bunlardan birinin de FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimat içerikli vaazlarının yayınlandığı "herkul.org" isimli uygulama olduğu belirtildi. Yine Bayram'ın, FETÖ üyelerinin ByLock, Eagle gibi kripto haberleşme programlarından önce kullandığı "Kakao Talk, Wickr Me" isimli mesajlaşma programlarını da telefonuna indirdiği kaydedildi. Yine internet trafik bilgisine göre internetten FETÖ'nün filmlerini araştıran Bayram'ın telefonundan Fetullah Gülen'e ait fotoğraflar da çıktı.
Şüpheli Bayram'ın ayrıca sahibi olduğu Turquoise Global Eğitim ve Yatırım Danışmanlık Şirketi ile ilgili de raporda ilginç ayrıntılar yer aldı. ABD bağlantılı bu şirketin, FETÖ'nün kurup yönettiği Türk Amerikan Birliği/Derneği bünyesinde bulunduğu belirtildi. Derneğin başkanlığını yapan kişinin ise ABD'de örgütün etkin isimlerinden olan ve Türkiye aleyhine kara propaganda yapan Faruk Taban olduğu kaydedildi. Taban'ın 15 Temmuz darbe girişimini haklı gösterme yönelik seminerler, konuşmalar ve belli başlı gazetelerde makaleler yazdırma gayreti içinde olduğu raporda yer aldı.
Şüpheli Ersin Bayram'ın, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi John Bass ile fotoğrafı da ortaya çıktı. Soruşturma dosyasına giren fotoğrafın 11 Eylül 2015 tarihinde çekildiği anlaşıldı. Bayram, söz konusu fotoğrafa ilişkin ifadesinde, ABD Büyükelçiliği'nin Amerika'ya ithalat ve ihracatı olan Türk firma ve STK'lara İstanbul'da kokteyl verdiğini ve bu kokteyle kendisinin de katıldığını kaydederek, "Burada John Bass ve eski İstanbul Konsolosu ile fotoğraf çektirdim. Memleketim olan Giresun Yağlıdereli nüfusunun yarısının Amerika'da olmasından dolayı resimleri de reklam amaçlı paylaştım" iddiasında bulundu.
ABD Büyükelçiliği'ne ateş açtıktan sonra kaçan Ahmet Çelikten ile beraberindeki Osman Gündaş'ın elçilik çevresinde keşif yaptıklarına ilişkin görüntülere de ulaşıldı. Faillerin keşif görüntüsünün saldırıdan yaklaşık 20 dakika önce kaydedildiği öğrenildi. Alkol aldıktan sonra rastgele elçiliğe ateş açtıklarını iddia eden saldırganların, rahat tavırlarla büyükelçiliğin etrafında yürüdükleri görülüyor. Öte yandan, keşfi tamamladıktan sonra beyaz bir araç ile elçilik önüne gelerek 6 el ateş açan saldırganların görüntüsü de dosyaya eklendi.
Osman Gündaş'ın FETÖ irtibatına ilişkin de soruşturma dosyasına yeni bilgi ve belgeler girdi. Örgütün kapatılan Samanyolu Koleji'nde 2005-2009 yılları arasında temizlik elemanı olarak çalıştığını ve örgüt sohbetlerine katıldığını ifadesinde itiraf eden Gündaş'ın, sosyal medya hesaplarında örgütsel paylaşımlar bulunduğu belirlendi. Önce keşif turu attıklarını daha sonra araca binerek olayı gerçekleştirdiklerini anlatan Gündaş, "Daha sonra olay yerine tekrar geldik. Çelikten polislere, 'kolay gelsin' dedi. Polis memuru 'sağol' dedikten sonra hızla uzaklaştık. Daha polise teslim oldum" dedi.