15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından TSK'dan ihraç edilen 265 pilotun açığını kapatmak için ilk düzenleme önceki gün 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldı. Pilot açığını kapatmak için 3 yol ortaya konuldu: Dış kaynaktan muvazzaf pilot temini. Silahlı Kuvvetler'den çeşitli gerekçelerle ayrılan yahut ilişiği kesilen pilotlar ile uçuştan ayrılan pilot adaylarının geri döndürülmesi. Milli Savunma Üniversitesi bünyesine alınan Harp Okullarının 1., 2. Ve 3. Sınıflarına sivil üniversitelerin ilgili bölümlerden öğrenci transferi.
Öte yandan kısa vadede “hava"da zaafiyet yaşanmaması için de hükümet özel havayolu şirket temsilcileriyle görüşmelerini sürdürüyor. TSK'dan ayrılarak sivil havayolu şirketlerinde çalışmaya başlayan pilotların olağanüstü haller ve savaş durumunda görev üstlenmeleri gündemde. Bu düzenlemenin de yönetmelikle yapılması bekleniyor. Yönetmelik üzerindeki çalışmalar halen sürüyor.
Ancak atılan adımlar ordudan çeşitli gerekçelerle ayrılan ve ilişiği kesilen pilotları memnun etmedi. Halen sivil havayollarında görevlerini sürdüren pilotların düzenlemeye itirazları var. 4 yıllık çalışma zorunluluğuna karşı çıkan pilotlar, savaş durumunda her pilotun orduya dönüp vatanını savunacağını vurgularken, buna karşın düzenlemenin satır aralarında pilotlara “Gelmeyin" denildiğini ifade ediyorlar.
Pilotların, geri dönüş başvurularını değerlendirecek kurumun Milli Savunma Bakanlığı değil, ilgili Kuvvet Komutanlığı olmasına da itirazları var. Pilotlar, “Dönüp dönmeme kararımızın bizim ayrılmamıza neden olan veya göz yumanlara bırakılmış olması, dönüşleri engelleyecek bir unsurdur. Onlar halen TSK kadrolarındalar" diyorlar.