|

Dosyayı sümenaltı edenlere kıskaç

Ankara Başsavcılığı, Doç Dr. Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili soruşturmayı sümenaltı edenlerin peşine düştü. Savcılık, dosyada görev yapan isimlerin listesini çıkardı. Listede, FETÖ'cü müdür Yurt Atayün ve firari savcı Zekeriya Öz de bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:54 - 12/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun, 18 Aralık 2002'de evinin önünde silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma derinleşiyor. Savcılık, eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın'ın “tanık” olarak ifadesine başvurdu. Ankara Savcılığı'nın önümüzdeki günlerde başka isimlerin de ifadesine başvuracağı öğrenildi.



HAKİMLER VE POLİSLER İNCELENİYOR


Dosyayı raftan indirdikten sonra önemli delillere ulaşan savcılık, 14 yıl önce gerçekleşen cinayete ilişkin yürütülen soruşturmanın kimler tarafından kapatılmaya çalışıldığını incelemeye aldı. Bu kapsamda, o dönem soruşturmada görev alan veya ismi geçenlerin listesi çıkarıldı. Listenin, soruşturma kapsamındaki kararlara imza atan hakim ve savcılar ile ifade alan, olay yerini inceleyen ve buna ilişkin tutanağı hazırlayan, görüntü ve alınan imajları inceleyen polisler ile o dönem TEM, İstihbarat, Asayiş ve Bilgi İşlem gibi şubelerde görevli müdür ve rütbeli polislerden oluştuğu öğrenildi.



DİKKAT ÇEKİCİ İSİMLER


Bu isimler arasında eski emniyet müdürleri Muharrem Durmaz (Dönemin istihbarat şube müdürü), Sami Uslu (Dönemin emniyet müdür yardımcısı), Ayhan Koç (O dönem Terörle Mücadele Şubesi'nde başkomiser) eski İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün (O dönem İstihbarat Şube'de emniyet amiri) dikkat çekiyor. Ayrıca devletin en mahrem bilgilerin sızdırıldığı Kozmik Oda'da arama yapan savcılardan Şemsettin Özcan ile usulsüz dinlemerled imzası bulunan hakimlerden Rüstem Çiloğlu da listede yer alıyor.



ZEKERİYA ÖZ BİLGİSAYARI İSTEMİŞ


HSYK'nın ihraç ettiği firari savcı Zekeriya Öz'ün de söz konusu listede yer aldığı öğrenildi. Öz'ün 2007'de Hablemitoğlu'nun bilgisayarını incelemek için istediği ancak gönderilmediği öğrenildi. Listede ismi geçenlerin arasında ayrıca FETÖ soruşturmaları kapsamında açığa alınan ve ihraç edilen isimlerin de bulunduğu belirtildi.



İDDİANAMEDE CİNAYET ANLATILDI


Cinayetin FETÖ bağlantısını araştıran savcılık, listede ismi geçen söz konusu hakim-savcı ve polislerin soruşturmayı karartmak için işlem yapıp yapmadığını inceliyor.



Beni aracı yapmak istediler




Soruşturmada eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın'ın “tanık” olarak ifadesine başvuruldu. Şıvgın, FETÖ'nün Hablemitoğlu ile görüşmek istediğini doğruladı. Şıvgın'ın FETÖ'nün firari Türkiye İmamı Mustafa Özcan ile eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın Hablemitoğlu ile görüşmek istediklerini anlattı. Kendisinin de aracı olmasını istediklerini belirten Şıvgın, “Aracı olmayı kabul etmedim. Yapıya ilişkin 'Köstebek' isimli kitabını yazıyordu. Bu kitabı engellemek istiyorlardı” diye konuştu. “Köstebek” isimli kitabı ise FETÖ'yü casusluk çerçevesinde ele alan ilk çalışma olarak biliniyor.



#Necip Hablemitoğlu
#FETÖ
#Yurt Atayün
8 yıl önce