Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 78. BM Genel Kurulu sonrası "BM ülkelerinin samimi olması gerek. Dünya düzeninin yeniden tesis edilmesi ve adil bir yaşam için BM reformu şart. Üzerinde mutabık kalınmış bir perspektif yok, önemli olan bir tartışma başlamasaydı. İlerleyen zamanlarda kabul edilen sağlıklı formüllerin ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 78. BM Genel Kurulu sonrası değerlendirme yaptı.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
Türkiye'miz ise bu diplomasi trafiğinin tam merkezinde yer aldı. Türkevi, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, Türk dış politikasının geldiği aşamanın vücut bulduğu bir mekana dönüşmüştür. Herkes için barış, refah, gelişim ve sürdürülebilirlik konularında Türkiye'nin öncü rolünü üstlendiğini vurgulayan Fidan, "Bugün Ukrayna savaşı başta olmak üzere barış için ara buluculuk yapan, gıda krizini önleyen, Karadeniz Tahıl Girişimi için çok katmanlı ve çok paydaşlı bir çaba gösteren, bölgesel ekonomik ve siyasi işbirliği modelleri geliştiren, küresel adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri çözmek için her türlü imkanı seferber eden bir Türkiye var.
AZERBAYCAN'IN ANTİTERÖR OPERASYONU
Azerbaycan'ın 19 Eylül'de başlattığı antiterör operasyonunda Azerbaycan'ın haklı davasında daima yanındayız. Karabağ operasyonu Güney Kafkasya'da istikrar ve normalleşme için yeni bir fırsat penceresi araladı. Bu fırsat penceresini vakit varken Ermenistan'ın daha iyi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Komşu coğrafyamızda barış, istikrar ve refahın hakim kılınması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
ABD İLE GÖRÜŞMELER
Sır değil. ABD ile bazı anlaşmazlıklarımız var. Bu konuları Blinken ile ele aldık. Ayrıca tahıl girişimi ve Karabağ konularını ele aldık. Samimi ve yapıcı bir görüşme oldu.
ABD ile tahıl girişimi ile ilgili görüşmeler var. Tahıl anlaşmasının iki ülke arasında devam eden savaştan ayrı ele alınmasını sağlamıştık. Gerek Rusya gerek Ukrayna artık muhtemel bir tahıl anlaşmasını genele katkı sunan bir faaliyetten ziyade savaşın bir parçası olarak görme eğilimde. Ama hem BM, hem de taraflarla olan görüşmelerle bu konuda önemli adımlar atacağız. Blinken ile Karabağ meselesini de görüştük. Barışın daim olması için görüşlerimizi ortaya koyduk, belirli argümanlarımız ikna edici, atılması gereken adımlar var, Batılı müttefiklerin Ermenistan'a daha isabetli tavsiyeler vermeli, yoksa barış yerine daha çok kaos ve gözyaşını getiriyor.
'BM REFORMUNUN YAPILMASI ŞART'
TÜRKİYE YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ
Türkiye Yunanistan arasındaki sorunların karşılıklı saygıya bağlı şekilde çözülmesi yönünde bir irade var. Çözülmesi gerekenler var, özellikle Ege Denizi'nde potansiyellerin ortaya çıkarılması, devletler ve halkların temasının artması, pozitif gündemin artırılması için her iki taraf da neler yapabilir, onu rotaya koyuyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden sorunları bugün bir fırsata dönüştürerek daha refah ortamında çözmek mümkün, problem, buna nasıl ulaşacağız?