Diplomasi zirvesi

Yeni Şafak
04:003/09/2016, Cumartesi
G: 3/09/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’de yapılacak G-20 Zirvesi’nde dünya liderleriyle ikili görüşmelerde bulunacak. Erdoğan, başta FETÖ olmak üzere darbe girişimi karşısında bazı ülkelerin sergilediği rahatsız edici tavır, terörle mücadele, Suriye’nin toprak bütünlüğü konularında Türkiye’nin hassasiyetlerini dile getirecek.

Türkiye'nin Rusya ile yeni bir dönem başlatan ziyaretinin yankıları sürerken, gözler birbiri ardına gerçekleşecek görüşme trafiğine çevrildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin'de 4-5 Eylül'de yapılacak G-20 zirvesinde diplomasi trafiği yürütecek. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hangzhou şehrinde, 4-5 Eylül'de düzenlecek G-20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde tüm dikkatler Türkiye'nin üzerinde olacak. Zirvede Türkiye'yi temsil edecek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, liderlerle ikili görüşmelerde bulunacak.



PUTİN'LE BAŞBAŞA


Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile bugün başbaşa görüşecek. İki lider ardından, heyetlerarası görüşmelere başkanlık edecek. İki lider daha sonra Türkiye ve Çin arasında yapılacak anlaşma ve protokollerin imza törenine katılacak. Erdoğan, ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Erdoğan ile Putin arasındaki zirve saat 16.15'te gerçekleşecek.



YPG VE GÜLEN MASADA


Erdoğan, yarın da ABD Başkanı Barack Obama ile başbaşa görüşecek. Obama ile görüşmede başta FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi olmak üzere terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye verilen destek ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor. Erdoğan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalyan Başbakanı Matteo Renzi ile de dörtlü zirvede bir araya gelmesi planlanıyor. Erdoğan, temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u da kabul edecek.



HASSASİYETLER VURGULANACAK


G-20, Türkiye'nin tezlerinin dile getirileceği önemli zirvelerden biri olacak. Erdoğan'ın yapacağı görüşmelerde dört önemli başlığın altını çizmesi öngörülüyor. FETÖ'yle mücadele kapsamında muhatap ülkelerle işbirliği bekleniyor. Örgütün, bu ülkelerdeki faaliyetlerine izin verilmemesi ve üyelerinin iadeleri talep edilecek. Darbe girişimi sırasında bazı ülkelerin sergilediği tavır kanusunda da değerlendirmeler yapılacak.



SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ


Terör örgütleriyle mücadelede daha güçlü işbirliği istenecek. Türkiye'nin Cerablus'la başlayan Suriyeli muhaliflere sınır ötesi askeri desteğinin gerekçe ve amaçları bu toplantılarda bire bir anlatılacak. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve ülkedeki kaosun ortadan kaldırılması amacıyla daha güçlü bir çabanın sergilenmesi istenecek. “Güvenli bölge" hususunun ana başlıklardan biri olması bekleniyor.



Sıcak karşılama




G-20 Zirvesi'ne katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan özel uçak “TUR" ile dün Çin'in Hangzhou kentine gitti. Erdoğan'a Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti.



#G-20 Zirvesi
#FETÖ

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.