İnternetin çok sayıda faydalı amacı olsa da, internetteki her şey göründüğü gibi değil.
Sahte siteler, internet üzerindeki en büyük güvenlik tehditlerinden biri.
Sahte siteler, kullanıcıların kişisel bilgilerini ve maddi varlıklarını çalmak için tasarlandı.
Bu nedenle, herhangi bir kişinin bu tür sitelere karşı uyanık olması ve onları tespit edebilmesi önemli.
Sahte e-ticaret web siteleri, kurbanlarını aslında var olmayan ürünler için para göndermeleri için kandıran, yaygın dolandırıcılık türlerinden biri olarak biliniyor.
Dolandırıcılar, sahte e-ticaret sitelerinden sonra haber sitelerini de taklit etmeye başladı.
Haber sitelerini birebir taklit eden dolandırıcılar, kurmaca haberlerle kullanıcıları aldatıyor.
Örneğin, CNN Türk'ün web sitesini kopyalayan dolandırıcılar görme engelli hasta ve yakınlarını hedef aldı. Türk bir mucidin 'görmeyi tamamen geri kazandıracağını' sağlayacak bir ilaç geliştirdiğini iddia eden bir haber kurguladı. Haberdeki fotoğraflar, isimler ve kurumların tamamen aldatmaca olduğu görülüyor. Sözde haberin sonunda ilacın satın alma linki de yer alıyor.
Ayrıca kurgu haberin sonuna sahte kullanıcı yorumlarının da eklendiği görüldü. Yorumlarda kullanıcıların ilacı satın aldığı ve memnun kalarak tavsiye ettiği ifadelere yer verildi.
Uzmanlar, ilk bakışta sahte bir site olduğunu anlayabilmek zor olabiliyor ancak sitenin adında mutlaka kendilerini ele verecek yanlış bir kullanım olduğu konusunda kullanıcıları uyarıyor.
Neyse ki, internet dünyasında gezinirken ailenizin ve cüzdanınızın güvende kalmasını sağlamak için kendinizi dolandırıcılık sitelerinden korumanın birkaç basit yolu var.
Dolandırıcılık web sitelerinden korunmak, internette dikkatli ve özenli davranmayı gerektirir.
Bu sitelerden tamamen korunmanız mümkün olmasa da, sizi olumsuz etkilemelerini engellemek için daha dikkatli davranmanız mümkün.
Yasal bir siteyi taklit etmek için kurulan siteler genellikle yasal site adreslerine benzeyen veya onlar gibi görünen alan adları kullanır. Örneğin, sahte bir site GIB.gov.tr yerine GIB.com.tr veya GIB.org adresini kullanabilir. .net veya .org ile biten adreslere özellikle dikkat edin, çünkü bu tür alan adları online alışveriş siteleri için çok daha nadirdir.
İyi yöntem, asla doğrudan banka havalesi yoluyla ödeme yapmamak. Bir hesaba para gönderirseniz ve bu işlem bir dolandırıcılıksa, paranızın tek kuruşunu bile geri alamazsınız. Kredi kartı ile ödeme yapmak, işlerin ters gitmesi durumunda size bir nebze koruma sağlar.
Bir web sitesi hakkında hala karar veremediyseniz, internetteki diğer insanların bu web sitesi hakkında neler söylediğini görmek için biraz araştırma yapın. İyi ya da kötü şöhret internette hızla yayılır. Başkaları bir web sitesinde kötü bir deneyim yaşadıysa, muhtemelen internette bundan bahsederler. Bir sitenin geçmişte herhangi birini dolandırıp dolandırmadığını öğrenmek için Trustpilot veya Şikayetvar gibi sitelerdeki incelemelere bakın.
Ödeme veya kişisel bilgilerinizi isteyen güvenilir bir siteyi ziyaret ettiğinizde, tarayıcı çubuğunda URL’in yanında şirket adı ve güvenli bir bağlantıda oturum açtığınızı gösteren bir asma kilit sembolü görünmelidir. Bu sembolü görmüyorsanız veya tarayıcınız sitenin güncel bir güvenlik sertifikasına sahip olmadığı konusunda sizi uyarıyorsa, bu bir tehlike işaretidir. Kişisel koruma seviyenizi artırmak için ek bir koruma katmanına sahip olduğunuzdan emin olmak için her zaman birinci sınıf bir güvenlik yazılımı kullanın.
Bu kötü amaçlı sitelerden birinin kurbanı olursanız, derhal harekete geçmelisiniz. Saldırganın sizden faydalanma imkanını sınırlama şansı hala sizin elinizde. Aşağıda, başarılı bir dolandırıcılığın zararını azaltabileceğiniz birkaç yolu sıraladık:
Bir web sitesinin nasıl ihbar edileceğini bilmek, bunu yapmak kadar önemlidir, bu nedenle bu konuda bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.
Hepsinden önemlisi, dolandırıcılık olayını ilgili kurumlara bildirdiğinizden emin olun:
Son olarak, bu tür yerel kaynaklı dolandırıcılıkları araştırabilecek yerel emniyet birimlerine ulaştığınızdan emin olun.