Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda, 2 Ekim’den bu yana kayıp olan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili dün akşamüstü ortak inceleme başlatıldı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili oluşturulan çalışma grubu, göreve başladı. Çalışma grubunda yer alan Suudi ve Türk yetkililer, ilk olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bir araya geldi.
Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne saat 13.00 sıralarında gelen Suudi ve Türk yetkililer, ilk toplantısını yaptı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde gerçekleşen toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü. Yaklaşık 15 kişiden oluşan Suudi heyeti, toplantının sonunda 10 ayrı araçla emniyetten ayrıldı.
Kaşıkçı’nın, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan Suudi yetkililer, 17.50’de başkonsolosluğa geldi. Levent’teki başkonsolosluğa sivil plakalı araçlarla gelen 11 Suudi yetkili, bir süre kapının açılmasını bekledikten sonra konsolosluk binasına girdi.
Suudi heyetten sonra saat 20.15’de Ortak Çalışma Grubu’nda yer alan Türk yetkililer de olay yeri inceleme ekibiyle beraber konsolosluk binasına yaptı. 4 araçla gelen Türk heyette Terörden Sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz ve Terör Savcısı İsmet Bozkurt da yer aldı. Kriminal, Terörle Mücadele ve Asayiş Şube polisleri de Kaşıkçı’ya ait DNA örneği arama çalışmalarında hazır bulundu. Suudi yetkililerin eşilik ettiği incelemede polis ekipleri, konsolosluğun bahçesi ve çatısı dahil her köşesinde Kaşıkçı’nın izini aradı. İncelemede morötesi ışık da kullanıldı.
Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde de yazılar yazan Kaşıkçı, 2 Ekim salı günü resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gittikten sonra ortadan kaybolmuştu.Emniyet kaynaklarından alınan bilgide, Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği kaydedilmişti.
Olay yeri inceleme polisleri, konsolosluğun odalarında mavi ışıkla inceleme yaptı. Duvarlara ve konsolosluk içindeki her noktaya morötesi ışık tutulurken, ekiplerin çalışması da kameralarca kaydedildi. Uzman ekiplerin çalışma yürüttüğü binanın üst katındaki odaların tümünün ışıklarının kapatıldığı ve pencerelerden dışarı mavi bir ışık yansıdığı görüldü. Olay yeri inceleme ekipleri, daha önce Münevver Karabulut cinayeti de dahil pek çok cinayeti mavi ışık yöntemiyle çözmüştü.