Deniz feneri bekçiliği artık tarihe karışıyor

Yeni Şafak
00:001/05/2005, Pazar
G: 27/05/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, deniz fenerlerinde yüzyıllardır devam eden fener bekçiliği mesleğine son verecek ve gemilerin daha güvenli seyrini sağlayacak uzaktan kumanda sistemine geçiyor.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
Deniz feneri bekçiliği

artık tarihe karışıyor
---------------------- manset ---------------------

Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, deniz fenerlerinde yüzyıllardır devam eden fener bekçiliği mesleğine son verecek ve gemilerin daha güvenli seyrini sağlayacak uzaktan kumanda sistemine geçiyor.
  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA


    Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürlüğü, yüzyıllardır devam eden deniz feneri bekçiliği mesleğine son verecek deniz fenerleri uzaktan kumanda yöntemiyle çalışacak bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. KEGKİ gemilerin daha güvenli seyir etmeleri için yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

    Proje hakkında Yeni Şafak'a bilgi veren KEGKİ Genel Müdürü Habib Soluk, "45-50 kilometre uzaklıktan izlenebilen mekanik kurmalı fenerler, hazırlanan proje kapsamında motor kullanılarak elektrikle çalışır hale dönüştürülmeye başlandı. Öncelikle Tekirdağ yakınlarındaki Hoşköy Feneri'nde başlanan bu proje ile Genel Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan toplam 13 adet devvar türü fenerin personelsiz çalıştırılması hedeflenmektedir" dedi.

    Tarihsel dokuları korunacak

    Gece boyunca bir görevli tarafından 5 ile 7 defa kurulması gereken fener sisteminin değiştirileceği, ancak yayın alanı ile fenerlerin tarihsel dokularının aynı şekilde korunacağını kaydeden Soluk, sadece fenerlerin değil gemilerin seyir güvenliği açısından çok önemli bir yere sahip olan şamandra ve sis düdüklerinin de uzaktan kumandalı hale getirileceğini bildirdi. İlk etapta İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda 85 fener ve şamandranın sisteme dahi edileceğini belirten Soluk, "Mevcut seyir yardımcılarının çalışmaları ile ilgili bütün fonksiyonlarının uzaktan izlenmesi, arızaya yol açabilecek problemlerin önceden belirlenmesi ve arıza durumunda seyir yardımcısına en kısa sürede müdahale edilerek arızaların daha kısa sürede giderilmesi mümkün olacaktır" diye konuştu.

    Habib Soluk, tarihi özellik taşıyan deniz fenerlerinin müzeye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldığını bu kapsamda Şile Fener Müzesi'nin açıldığını hatırlattı. Rumeli Feneri'nin ziyaretçilere açılacağını ifade eden Soluk, halen kullanılmakta olan Fenerbahçe, Anadolu Feneri ve Ahırkapı Feneri'nin bu yıl içerisinde vatandaşların ziyaretine açılacağını söyledi.

    Daha önce sadece Türk Radyo üzerinden gemilere yazılı seyir uyarılarının internet üzerinden de yapılmaya başlandığını dile getiren Soluk, KEGKİ'nin web sitesine girilerek, gemiler rotaları üzerindeki tehlikeli cisimleri, fener ve şamandıra arızalarını, denizaltı kablo çalışmalarını, askeri tatbikatları, fırtına ihbarların anında görülebileceğini bildirdi. Soluk, internet aracılığı ile sorulan sorulara da anında cevap verileceğini kaydetti.

    KKTC'ye yeni telsiz
    KKTC kıyıları ve Doğu Akdeniz'deki gemi seyir güvenliğinin artırılması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Soluk, KKTC'ye dünya standartlarında "Deniz Tehlike Emniyet Haberleşme Sisteminin" kurulma çalışmalarının Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacağını, KKTC Telsiz İstasyonu'nun dünya standartlarına uygun hale getirileceğini bildirdi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv