DDK vakıfları da denetleyecek

Uğur Duyan
04:001/12/2024, Pazar
G: 1/12/2024, Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Devlet Denetleme Kurulu'nun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yeni yetkileri, kanun teklifi olarak Meclis’in gündemine alındı. Teklifle kurula, vakıf ve birlikleri denetleme yetkisi getiriliyor.

Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile verilen ancak Anayasa Mahkemesi tarafından kanun yoluyla yapılması için iptal edilen yeni yetkiler Meclis gündemine alındı. Devlet personel kanununda değişiklik yapılmasını öngören teklifle, DDK, vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma yetkisi kazanacak. Buna göre Kurul, söz konusu kurum ve kuruluşlarda inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek.


BİLGİ VE BELGE İSTEYEBİLECEK

AK Parti'nin, Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle, DDK derneklerde yapılacak denetlemelerde de yetkili olacak. Buna göre, derneklerde yapılacak denetlemeler sırasında dernek görevlileri hakkında da görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanabilecek. Denetlemelerde görevlendirilen kamu personeli, idari soruşturma kapsamında, kurum, kuruluşlar ve bankalar dahil tüm gerçek ve tüzel kişilerle yazışma yapabilecek. Bilgi ve belge ile açıklamalarda bulunulmasını isteyebilecek.


CUMHURBAŞKANLIĞI RAPORTÖRLERİ

Öte yandan düzenleme ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı bünyesindeki 'Cumhurbaşkanlığı Raportörü' ve 'Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcılığı' kadroları da yasal zeminine kavuşacak. 'TBMM Yasama Uzmanı' ve 'Yasama Uzman Yardımcılığı' kadroları için tanınan haklar ve ödenekler, bu kadrolar için de geçerli olacak. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığındaki toplam görev süreleri 3 yıl ve üstü olanlar, Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrosuna atanabilecek. Aynı kuruluştaki 3 yıldan az süreyle görev yapanlar da 'Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcılığı' kadrosuna başvurabilecek.


#Devlet Denetleme Kurulu
#Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi
#yetki