Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ile yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin darbelere kalıcı bir çözüm getirip getiremeyeceğini konuştuk. Tanrıverdi, "Çözüm istikrar" dedi.
18 maddelik yeni anayasa paketinde yer alan 13’üncü maddede “Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Ancak savaş halinde, asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir” ibaresi yer aldı. Askeri mahkemelerde yapılacak yeni düzenleme ve vesayet sistemini bitirecek değişimi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi Yeni Şafak’a anlattı.
Yani, Askeri Yargı Mahkemeleri yerine Sivil Adli Mahkemelerin kuruluşundaki hukuk ve ceza mahkemeleri ile Yargıtay bünyesinde; Askeri İdari yargı yerine de Sivil İdari yargı mahkemeleri ve Danıştay bünyesinde, asker kişilerin adli ve idari davalarına bakacak ihtisas mahkemeleri oluşturulacaktır.
Mevcut durumda askeri hâkimlerin terfi-tefeyyüz ve atamalarında mahkemelerin bağlı oldukları komutanlıkların da etkisi bulunduğundan yargıcın bağımsızlık ve tarafsızlığı zedelenmektedir. Yeni madde ile birlikte bu mahzur ortadan kaldırılmış olacaktır. Askeri hâkimlik sınıfı ortadan kalkacak, mevcutları sivil yargı içine yerleştirilecektir. Komutanlıklar bünyesinde kurulan askeri mahkemeler olmayacaktır.
Bu değişiklik silahlı kuvvetlerin disiplinine bir zarar vermeyecektir. Askeri kabahatlerden dolayı disiplin amirlerinin ceza yetkileri, disiplin suçları ve askeri kabahatlerden dolayı belirli komutanlıklarda disiplin kurulları ve yüksek disiplin kurullarının oluşturulmasına, savaş halinde de belirli komutanlıklarda disiplin mahkemelerinin kurulmasına devam edilecektir. Ayrıca Askeri ceza kanunu da yürürlüktedir. 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda suç ve cezalar belirtilmiştir. Değişen, 1632 Sayılı Askeri ceza Kanununda yazılı suçlardan dolayı yargılamanın sivil ve bağımsız mahkeme ve bağımsız ve tarafsız yargıçlar tarafından yapılması hususudur. Bu uygulama disiplinin sağlanıp korunmasında ve adaletin tesisinde daha etkili olacaktır. Yargı birliğinin sağlanmasına vesile olacaktır.