EDISYON:

Kalın'dan ABD'ye Münbiç uyarısı

Yeni Şafak
18:104/02/2019, Pazartesi
G: 4/02/2019, Pazartesi
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın
​Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD ile varıla Münbiç mutabakatına değinerek "ABD'ye bir kez daha çağrı yapıyoruz. Münbiç'te oyalama taktiklerinin kimseye faydası olmayacak. İki müttefik olarak artık yol haritasının ivedilikle, daha fazla gecikme olmadan hayata geçirilmesi hem ikili ilişkilerimiz hem bölgenin güvenliği hem de Suriye'deki süreç açısından büyük önem arz ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabine toplantısı saat 15.30'da başladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Kalın'ın konuşmalarından öne çıkanlar:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, güvenli bölgeyi görüşmek üzere ABD'ye gidiyor. Münbiç ve Fırat'ın doğusunda da benzer bir modelin uygulanması için bizim temel beklentimiz, bölgenin kontrolünün Türkiye'de olması.

Fırat'ın doğusunda Bu bölgeden Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdidin, terör riskinin tekrar husule gelmesine asla müsade etmeyeceğiz.

Gerek Amerikalılarla gerek Ruslarla görüşmeye devam deceğiz. Güvenli bölge konusunda kararlı olduğumuzu tekrar ediyoruz.

ABD'ye Münbiç uyarısı

ABD'ye bir kez daha çağrı yapıyoruz. Münbiç'te oyalama taktiklerinin kimseye faydası olmayacak. Münbiç mutabakatının hayata geçirilmesi gerektiğini buradan tekrar ediyoruz.

İki müttefik olarak artık yol haritasının ivedilikle, daha fazla gecikme olmadan hayata geçirilmesi hem ikili ilişkilerimiz hem bölgenin güvenliği hem de Suriye'deki süreç açısından büyük önem arz ediyor.

ABD ile "güvenli bölge" konusunda anlaşma olduğu yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor bu konuda müzakereler devam ediyor.

Amerikalılarla konuştuğumuz şekilde yol haritasının hayata geçirilmesi noktasında Ruslarla da mutabık kaldık.

Ekonomideki olumlu gelişmeler

Son dönemlerde piyasalarda sakin bir seyrin işlediğini, kur bazında pozitif bir istikrarlaşmanın sağlandığını görüyoruz. Turizm gelirimiz arttı. Özellikle dış ticaret hacminde yaşanan büyümü, hem ihracat hem turizmde yaşadığımız olumlu gelişmeler var. Ocak ayı itibarıyla ihracatımız yüzde 6.3 oranını gösterdi. Hükümetimiz KOBİ ve diğer firmalara üretim noktasında desteklerini devam ettirecekler. Sanayicimize, üreticimize farklı destek açıklamaları devam ediyor. Bunun semerelerini görmeye başladık.

IMF iddiaları

Türkiye'nin IMF'ye gittiğine dair rivayetlere itibar etmeyin. Bunlar tamamen Türk ekonomisiyle ilgili algıyı bulandırmaya dönük algı operasyonlarıdır. Türkiye'nin IMF ile seçimden önce ya da sonra herhangi bir teması söz konusu bile olmayacaktır. IMF yılları Türkiye için geride kalmıştır.

Bu operasyonların nereden yapıldığını da az çok tahmin ediyoruz ve nerelerden geldiğini de görüyoruz. Bunların izlediğimizi de bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

Çipras'ın Türkiye ziyareti

Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye'ye geliyor. Çipras, önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile görüşecek daha sonra Cumhurbaşkanımızla görüşecek.

Yunanistan ikili ticaret, Ege'deki gelişmeler, Batı Trakya'daki Türk azınlığı, Türkiye'de yaşayan Rum azınlığı, kıta sahanlığı, adalar gibi yoğun bir gündemimiz olacak. Sayın Çipras'ın Anadolu Ajansı'na yaptığı memnuniyet vericidir.

Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları

Kim tarafından gelirse gelsin özellikle Doğu Akdeniz'de bir oldubittiye Türkiye'nin göz yummayacağını herkesin bilmesi gerekir.

Türkiye'yi Antalya körfezine hapsetmeye çalışan yaklaşımların kabul edilebilir olmadığını ifade etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanımız, Sayın Bahçeli ile her gün görüşebilir ve görüşüyor. Ama şu gün şu saatte görüşecek diye bir plan yok.

Yeni askerlik sistemi

Askerlikte yeni düzenlemeyle ilgili ilk çalışma bugün kabineye sunuldu. Yeni askerlik sistemi üzerinde hala çalışmalar devam ediyor. Bunu daha da çeşitlendirilen, 6,9,12 ay zaman dilimlerine yayılabilecek yeni askerlik söz konusu


INF anlaşması

ABD ve Rusya'nın orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşması 'INF' diye bilinen anlaşmadan çekilmesi bizim için endişe verici bir gelişme.

"Esed rejimi, meşruiyetini yitirmiş"

Biz, Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güven ve istikrarını sağlayacak adımların atılması için Cenevre ve Astana sürecinde de bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz.

Bize göre Esed rejimi, meşruiyetini yitirmiş ve geleceği vadetmekten uzak olan bir rejimdir.

İstihbarat birimlerimiz Türkiye'nin güvenliği çerçevesinde ve Suriye sahasındaki yürüttükleri operasyonların emniyeti ve selameti açısından zaman zaman farklı merkezlerle buna Şam'da dahil, Haseke, Kamışlı'daki rejim unsurlarıda dahil olmak üzere bir takım temaslarda bulunabilirler. Bunda şaşıracak bir durum yok ama bu direkt rejimin meşruiyetini tanıma anlamına gelmez.

#Recep Tayyip Erdoğan
#İbrahim Kalın
#Suriye
#Türkiye

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.