Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye 'vize' resti

Yeni Şafak
14:252/08/2016, Salı
G: 2/08/2016, Salı
Reuters
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , İtalyan devlet televizyonu RAI'da söyleşisi yayınlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , İtalyan devlet televizyonu RAI'da söyleşisi yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden vizesiz seyahat hakkı almaması halinde AB-Türkiye göçmen anlaşması kapsamında göçmenlerin Türkiye'ye geri kabulünü durduracağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , İtalyan devlet televizyonu RAI'de yayımlanan söyleşisinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun hafta sonunda Avrupa Birliği'nin (AB) vize serbestisini kabul etmemesi halinde Türkiye'nin göçmen ve mültecileri ülkeye geri almasından vazgeçebileceğini söylediği hatırlatıldığında şu cevabı verdi:



Doğru şeyi söyledi. Göçmenlerin geri gönderilmesinin şartı vizelerin serbestisiydi. Vize serbestisi olmazsa Türkiye göçmenlerin geri kabulünü durdurur.



Türkiye geçen yıl müzakere edilmeye başlayan Mart ayında nihai halini alan AB ile yaptığı Avrupa'ya göçmen ve mülteci girişini azaltmayı amaçlayan anlaşma kapsamında Yunanistan'a ulaşan mülteci ve göçmenleri Türkiye'ye geri almayı kabul etmişti.



Türkiye, AB ile üyelik müzakerelerinin hızlandırılması ve Türk vatandaşları için Schengen bölgesinde vizesiz seyahati içeren bir anlaşma imzalamıştı.



  • Vize serbestisi süreci
  • AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan beşinin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.
  • Bu şatlar, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Stratejisi'nin etkin şekilde uygulanması, suçluların iadesi alanında AB üyeleriyle etkin bir işbirliği, Europol ile operasyonel iş birliği anlaşması, AB standartlarıyla uyumlu kişisel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, örgütlü suçlar ve terörle ilgili kanunların AB'ye uygun hale getirilmesi olarak sıralanmıştı.
  • Bu şartlar arasında yer alan terör tanımının değiştirilmesi, AB ve Türkiye arasında soruna neden olmuştu. Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin, terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunu değiştirmeyeceğini ifade etmişti.
#Türkiye
#Avrupa Birliği
#Recep Tayyip Erdoğan
#Schengen

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.