Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’de gerçekleşen NATO Zirvesi dönüşü gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bölge ülkeleriyle oluşturulan yeni vizyonun Türkiye’nin önüne yeni kapılar açacağını belirterek, “Şu anda açıklamayacağım. İnşallah bu yaptığımız görüşmelerle enerjide çok daha farklı alanlar açılacak ve bunu duyduğunuzda ‘Bu da nereden çıktı’ diyeceksiniz” dedi.
DOĞAL GAZ ÖN PLANDA
- Ankara’nın son dönemde çok sayıda lideri ağırladığı hatırlatılarak,“Bu sadece Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle mi oluyor? Türkiye yaptıklarınızla kilit ülke konumuna geldi ama acaba yeni bir koridor veya yeni bir düzen için mi liderler Türkiye’ye geliyor?”sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağırlıklı olarak tabii ki Rusya-Ukrayna’nın bu işin ana başlığını teşkil ettiğini belirtti.
- Krizlerin dünyada güç dengelerini değiştirdiği belirtilerek“Dünyada bir enerji sıkıntısı yaşanırken liderlerin Türkiye’ye ziyaretleri, bunların hepsini bir araya getirecek olursak Türkiye’nin ‘enerji hub’ı olma hedefi vardı, bu hedefte mesafenin azaldığını söyleyebilir miyiz?”sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah bu önümüze yeni kapılar açacak.Şu anda açıklamayacağım. İnşallah bu yaptığımız görüşmelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farklı alanlar açılacak ve bunu duyduğunuzda ‘Bu da nereden çıktı?’ diyeceksiniz.Bu görüşmelerden inşallah şöyle dört dörtlük bir sonuç çıkacak. İlk görüşmeleri yaptık, inşallah arkadaşlarımız da görüşmeleri devam ettirecekler, bu görüşmelerin devamında da biz bunun açıklamasını yapacağız” dedi.
TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ
- “Her şeyden önce bu kriz iki hususu gözler önüne serdi.Bunlardan birincisi Avrupa güvenliğinin temel taşı, temel yapısı NATO’dur. Bunu çok açık, net olarak görmüş bulunuyoruz. İkincisi, Türkiye bölgesel güvenliğin temini için vazgeçilmez bir müttefiktir.Gerek ikili görüşmeler gerekse zirve toplantısı esnasında liderlerin birçoğu bunu dile getirdiler.”
6 BAŞLIKTAN 4’ÜNDE MUTABAKAT VAR
Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık bulunduğunu ancak iki tarafın da sıcak yaklaştığı ya da kabul etmediği konular olduğunu anlatan Erdoğan, Ukrayna’nın NATO üyesi olmaması, Ukrayna’da Rusça’nın resmi dil olarak kabul edilmesi, silahsızlanma konusu (kısmen) ve kolektif güvenlik konsunda mutabakat olduğunu söyledi. Erdoğan, Kırım ve Dombas üzerinde ise bir uzlaşı olmadığını kaydetti.
F-16 SÜRECİ OLUMLU
- Türkiye’nin ABD ile sürdürdüğü yeni F-16’lar, F-16 modernizasyon kitleri konusunda olumlu gelişmeler var mı sorusuna Erdoğan,“Biden’ın bana ‘Ben kongreye bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımımı sunacağım ve konunun da takipçisi olacağım.’ istikametinde ifadeleri oldu. Temenni ederim ki bu istikamette eğer netice devam ederse, noktalanırsa o zaman biz yeni alacağımız F-16’lar ve eldekilerin modernizasyonunu süratle bitirme fırsatını bulacağız”ifadesini kullandı.
MAYINLARA KARŞI HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI
S400 KONUSU KAPANDI
- “Her şeyden önce S400 konusunda nasıl en başta bizim için bu iş kapanmıştır dediysek, bugün de biz aynı noktadayız. Bu konu bizim için kapanmıştır. Bunlar savunma noktasında bizim kendi malımızdır, bu bitmiştir.”
SAMP-T füzesinde yeni adımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi ile ilgili
değerlendirmesini yaptı. “Üçlü dediğiniz Fransa-İtalya-Türkiye SAMP-T füzesini mi kastediyorsunuz?” denmesi üzerine Erdoğan, “Evet, Eurosam. O konuyu Macron ile görüştüğümüz gibi Draghi ile de görüştük. Draghi de benden sonra Macron ile yaptığı görüşmede bu konuyu açtı” karşılığını verdi.
Putin onurlu bir çıkış yapmalı
- Çözüm için diplomasi girişimlerinin devam ettiğini ve Zelenskiy ile bir görüşme yapacağını kaydeden Erdoğan,“Putin ile büyük ihtimalle yine hafta sonu veya hafta başı bir görüşmem olabilir. Bu görüşmelerde de bu NATO’daki görüşmelerin kendileriyle bir müzakeresini, değerlendirmesini yapıp, bundan sonraki sürece yönelik ‘Artık barış için atılacak adımın mimarı sen olmalısın’ demeliyiz. ‘Buna bir onurlu çıkış yap’ demek suretiyle bu işi tatlıya bağlamanın yolunu aramamız lazım”dedi.