CHP’liler, projeleri durdurmak için çeşitli yerlerde gösteriler düzenliyor.
CHP Türkiye’de yapımı süren tüm enerji projelerine karşı. Akkuyu’da nükleer santral istemeyen CHP’liler, Çanakkale’de rüzgar, Kahramanmaraş’ta termik, Aydın’da jeotermal, Rize ve Van’da ise hidroelektrik santraline karşı gösteriler düzenliyor. Ana muhalefetin Türkiye’ye nasıl bir enerji modeli önerdiği merak konusu oldu.
, ülke genelindeki 52 adet hidroelektrik santralini aynı anda hizmete açtı. CHP ise Türkiye’ye güç veren yatırımları protesto ederek yine şaşırtmadı.
’da nükleer santrale karşı çıkan ana muhalefet, Çanakkale’de rüzgar, K.Maraş’ta termik, Aydın’da jeotermal, Rize ve Van’da ise hidroelektrik enerjisine karşı. Projeleri durdurmak için odalarla birlikte davalar açan CHP’liler, bir yandan da çeşitli yerlerde gösteriler düzenliyor.
Mersin’in Gülnar ilçesinde Türkiye’nin ilk nükleer elektrik santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yapımı tüm hızıyla devam ediyor. Tesiste 4 adet yeni nesil Rus tasarımı reaktöre sahip güç ünitesi bulunuyor. Akkuyu NGS, Yap-Sahip Ol-İşlet modeliyle de nükleer sanayi dünyasındaki ilk olma özelliği taşıyor. Projeye CHP yönetimi karşı çıkıyor. Yaklaşık 16 bin kişiye iş kapısı olacak olan santral için CHP yönetimi ve milletvekilleri şu ana kadar çok sayıda eylem düzenledi.
Projenin durdurulması için imza kampanyaları ve sokak eylemleri düzenleyen CHP’li yöneticiler son bir haftadır da kara propaganda yarışına girdi. Sakarya’da havai fişek fabrikasında yaşanan patlamayı kullanarak nükleer santrale karşı çıkan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu fabrikadaki patlamalara göz yumanlar, bugün, bu ülkede nükleer reaktör inşa ettiriyorlar, bir de işletecekler” diyor. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise çevreci hassasiyetleri istismar ederek santral inşaatının fotoğraflarını servis edip o bölgenin ‘çöle dönüştüğü’ iddiasını savunuyor ve “Bu inşaatı durdurun” çağrısında bulunuyor.
Mersin’de nükleere karşı çıkan CHP, Çanakkale’de ise rüzgar enerjisine muhalefet ediyor. CHP Çanakkale İl Kadın Kolları, 180 milyon dolar yatırımla kurulması planlanan ve yılda 484 milyon kilovat/saat kapasiteli santrale karşı gösteri düzenledi. Eylem sonrasında Çanakkale İl Özel İdare’sine projenin iptal edilmesine ilişkin dilekçe sunuldu.
4 Kömür yeraltında kalsın, dokunma
Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali, Türkiye’nin enerjide ilk 10 büyük tesisi arasında. Santral, 1355 megavat kurulu gücüyle 840 bin 371 kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor. Afşin-Elbistan C Termik Santrali’nin yapılması için ise çalışmalar sürüyor. Ancak CHP burada da direnç gösteriyor. Parti, Altunelma’da kurulması düşünülen üçüncü termik santralin iptali için mahkemeye başvurdu. CHP Afşin İlçe Başkanı Hüseyin Sığınır, üçüncü bir santrale ihtiyaçları olmadığını iddia etti.
Jeotermal enerji, yenilenebilir ve doğru kullanıldığında çevreye en az zarar veren enerji kaynaklarından biri olma özelliği taşıyor. Bu kapsamda Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Bozyurt Mahallesi’nde JES yapımı için özel bir şirketin çalışma yürütmesine CHP’nin itirazları gecikmedi. Yenilenebilir enerji çalışmasının yürütüldüğü sondaj alanına gelen CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve beraberindeki eylemciler JES’i protesto etti. Burada ise bahane ‘ağaçların kesilmesi’ oldu. Yine Aydın’ın Efeler ilçesi Kızılcaköy Mahallesi’nde yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Santrali için de CHP benzer bir eylem yaptı. Jeotermale karşı eylem komedisini CHP’li Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay organize etti.
Eskişehir-Alpu’ya kurulması planlanan termik santral için de CHP yönetimi ayağa kalktı. “Kömürlü termik santral istemiyoruz” pankartları açılarak eylem düzenlendi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer en ön sıradaydı. CHP Odunpazarı İlçe Kadın Kolları ise Eskişehir’e yapılması planlanan kömürlü termik santral için eylem yaptı. Santralin kurulacağı Beyazaltın Mahallesi’ne giden CHP’liler projenin iptali çağrısında bulundu. Eylemlerin bir başka adresi Bursa oldu. Hem Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne hem de Nilüfer’e bağlı Çalı köyüne yapılacak termik santrallere karşı CHP Bursa teşkilatı tam kadro eyleme geçti.
Akarsularda suyun boşa akmasını önlemek ve su gücünü elektrik enerjisine dönüştürmek için kurulan Hidroelektrik Enerji Santralleri de (HES) CHP kafasından nasibini aldı. Van-Erciş’teki Zilan Deresi üzerinde yapımına yeniden başlanan HES çalışmalarına karşı CHP’liler ‘projeyi durdurun’ çağrısı yaptı. CHP, Bursa-Nilüfer’deki HES’i de boş geçmedi. İl Başkanı İsmet Karaca öncülüğünde eylemde CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 18 yılda 4 milyarı aşkın ağaç diken AK Parti’yi ‘doğa düşmanı’ ilan etti. CHP’liler HES projesine karşı Rize-Güneysu’daki Gürgenli köylülerini de kışkırttı.
8 Gençler bile etkilenmiş
Tekirdağ-Ergene’ye termik santral kurmak için özel bir firma çalışma başlatınca CHP devreye girdi. Parti yönetimi bu kez gençler üzerinden propaganda yaptı. Ergene Belediyesi önünde toplanan CHP Tekirdağ Gençlik Kolları üyeleri ellerinde dövizlerle “Termik santral istemiyoruz” sloganı atarak yürüyüş yaptı. Denizli’de CHP İl Spor Kurulu üyeleri ise Avdan Termik Santrali’ni protesto etti. Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde de yine CHP eylemi vardı. Termik santrale karşı eyleme 20 milletvekili ve parti teşkilatı katıldı.
CHP, 2014 yılında İzmir-Çeşme’de yapımı devam eden rüzgâr enerji santrallerine karşı eylem düzenlemişti. İş makinelerinin önüne geçen eski CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, çalışmaları bir süre aksatmıştı. Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise 2015’te Amasya-Merzifon arasına yapılması planlanan termik santral için sahadaydı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde düzenlenen gösteriye Karadeniz dışında milletvekilleri Mustafa Tuncer ve Gülay Yedekçi de katıldı. 2015 yılında Tokat merkeze bağlı Karakaya köyünden geçen Yeşilırmak üzerinde başlayan Hidroelektrik Santrali (HES) çalışmalarını engellemek için CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve beraberindeki eylem yaptı.
#CHP
#Enerji
#Proje
#Jeotermal
#İnşaat
#HES