EDISYON:

CHP'den 2B muhalefeti

Anka
00:002/02/2007, Cuma
G: 2/02/2007, Cuma
Yeni Şafak
CHP'den 2B muhalefeti
CHP'den 2B muhalefeti

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Bayındırlık Komisyonu'nda benimsenen "Tapu Kanunu Tasarısı"na muhalefet şerhi koyduğunu açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir'in, Meclis Bayındırlık Komisyonu'nda benimsenen “Tapu Kanunu yasa tasasına, 2B orman arazilerini dışarıya çıkarttığı gerekçesiyle muhalefet şerhi koyduğunu açıkladı. Karademir, getirilmek istenen düzenlemeyle kadastrosu tamamlanan ve tapusu olmayan kişilere 10 yıl geriye dönük olarak hak arama imkanı getirildiğini savundu ve "Düzenleme orman vasfını yitiren alanlara yönelik itirazları artıracak. 2B arazilerini işgal edenler, hak talep etmek için mahkemelere koşacak" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ANKA'ya yaptığı açıklamada, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1'inci, 4'üncü ve 5'inci maddelerine muhalefet şerhi koyduğunu söyledi. Karademir, muhalefet şerhinin gerekçesini ise şöyle açıkladı :

“Söz konusu tasarının 1'inci maddesi Tapu Kanunu'nun 26'ıncı maddesinde değişiklik içermekte. Bu değişiklik ile tapuda gerçekleştirilen irtifa hakkı, resmi senetler gibi işlemlerin sözleşmeli personel tarafından yapılmasını öngörmektedir. Bu anlamda mülkiyete ilişkin tapu idaresince yapılacak her türlü iş ve işlemlerin, her yıl hizmet akdi yenilenen sözleşmeli elemanlarla yürütülmesi, Anayasa'nın 128'inci maddesine uygun değildir. Dolayısıyla uygulama Anayasa'ya uygun değildir.”

"2B" ORMAN DIŞINA ÇIKARILIYOR

Karademir, söz konusu tasarıda "2B" olarak bilinen orman arazilerinin dışarıya çıkarılmasının amaçlandığını savundu. Karademir, şöyle dedi :

“Tasarının 4'üncü maddesi Orman Kanunu'nun 10'uncu maddesini değiştiriyor. Eski düzenlemede, '2B' arazilerini orman sınırı dışına çıkarma işlemleri bitirilen köy ve beldelere ait kadastro dosyalarının askıya çıkarılmaları ve kadastro işlemleri, valilik onayı ile yürürlüğe girerdi. Ancak yeni düzenlemede valilik onayı kaldırılmaktadır. Bu durum tasarının genel gerekçesinde, 'valilik onayının' çeşitli sorunlara yol açtığı, ayrıca süreyi uzattığı gerekçesine bağlanmıştır. Bu düzenlemeyle orman mülkiyeti ve 2B'lerle ilişkin tutanakların ve haritaların valilik denetimi ile birlikte askı süresinin de sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesini ortadan kaldırmaktadır. Tasarının bu maddesi bir taşınmaz mülkiyeti olan ormanların denetiminde kaçırılması anlamına gelmektedir.”

Karademir söz konusu tasarının sakıncalarını ise şöyle sıraladı:

-Bu tasarıda bundan sonra kadastrosu yapılmamış yaklaşık 5 milyon hektarlık orman alanı olumsuz olarak etkilenecektir.

-Bu tasarı ile yaklaşık 500 bin hektarlık 2B vasfındaki alan işgalcileri ve tecavüzcüleri tarafından hak iddialarına konu olacaktır. Bu da 2B'nin delinmesi anlamına gelecektir. Yasal olarak satılması mümkün olmayan 2B arazilerinin bilir kişi ve yargı marifetiyle işgalcilere peşkeş çekilmesinin önü açılacaktır.

-Bu düzenleme, Anayasa'nın 169'uncu maddesinin "ormanlar zaman aşımı ile mülkiyet edilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkında konu olamaz" hükmü gereği Anayasa aykırılık içermektedir.

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.