Dışişleri Bakanlığı'nın 2018 faaliyet raporunda FETÖ ile mücadeleye ilişkin çarpıcı bilgiler yer aldı. Yurtdışındaki 108 FETÖ'cünün iadesinin sağlandığı, 22 ülkede ise okullarına kilit vurulduğu kaydedildi. Diplomatik mücadele kapsamında örgütün yoğunluk dağılımını gösteren özel bir de harita hazırlandı.
FETÖ’ye yönelik yurt dışında yürütülen başarılı mücadele, Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna yansıdı. Bakanlığın 2018’e ilişkin faaliyet raporunda çarpıcı veriler yer aldı. Raporun FETÖ ile mücadele kısmında, örgüte karşı yurt dışındaki çalışmaların üç ana kulvarda yürütüldüğü vurgulandı. Bunlar; FETÖ hakkındaki gerçeklerin yabancı muhataplara ve kamuoyuna aktarılması, yurt dışında örgüte bağlı okullar ile diğer kuruluşların kapatılması veya devredilmesi, FETÖ iltisaklı şahısların faaliyet alanlarının daraltılması ve Türkiye'ye teslim edilmeleri ile örgütün dünyadaki yapılanmasının ‘geçirmekte olduğu değişimin’ takibi olarak sıralandı. Raporda söz konusu çalışmalara ilişkin bilgi de verildi.
HARİTA TAMAMLANDI
- Büyükelçilikler tarafından FETÖ konusunda resmi muhataplarla 15 bin 200'ü aşkın resmi görüşme gerçekleştirildi. 500 FETÖ'cünün iadesi için hazırlanan dosyalar şahısların bulunduğu 88 ülkeye gönderildi, 108 FETÖ'cünün Türkiye'ye iadesi sağlandı. FETÖ'nün küresel planda hareket edebileceği alan daraltılarak manevra kabiliyeti düşürüldü, örgüt bu sayede birçok ülkeyi boşaltmak zorunda kaldı. Çeşitli ülkelerdeki FETÖ okulları ve diğer unsurlar yasaklanarak kapatıldı veya devredildi, 22 ülkede örgüt okulları kapatılırken, 18 ülkede ise Türkiye Maaarif Vakfı’na devri gerçekleşti. FETÖ/PYD bağlantılı kişi ve kuruluşların yoğunluk ve dağılımına ilişkin yapılan haritalandırma çalışması tamamlandı.