Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından haklarında farklı şehirlerde dava açılan bazı sanıkların, telefonlarında örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"un tespit edilmesine rağmen bunu inkar eden savunmaları şaşırttı.
İzmir, Çankırı, Kayseri, Kırşehir, Samsun, Kütahya, Uşak, Muğla ve İstanbul gibi şehirlerde "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla hakim karşısına çıkan örgüt mensubu bazı sanıklar, telefonlarında "ByLock" yüklü olduğu tespit edilmesine rağmen bunu inkar ederken, kimileri de emniyet ve savcılıkta uygulamayı kullandıklarını kabul edip mahkemede reddetti.
Sanıkların, örgütün şifreli mesajlaşma programına ilişkin mahkemede verdikleri ilginç ve şaşırtıcı savunmaları ise şöyle oluştu:
Samsun'da, yürütülen soruşturma kapsamında hakim karşısına çıkan sanık Ercan Ç, ByLock kullanmadığını iddia ederek, "ByLock'u, emniyete çağrıldığımda duydum. İlk başta uyuşturucu madde zannettim." dedi.
Darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin Muğla'da görülen davanın sanıklarından SAT (Sualtı Taarruz) ekibinden eski Üsteğmen Ali Sarıbey, telefonunda "ByLock" olduğu iddiasını reddederek, "Son dakika golü niteliğinde olan ByLock iddiasını kabul etmiyorum. ByLock diye bir uygulamayı ilk defa cezaevinde yatarken ağustos ayında gazetelerden öğrendim. Nasıl bir uygulama olduğunu koğuştaki arkadaşlarımla da tartıştık ancak bu uygulamayı hiç kimse bilmiyordu." ifadelerini kullandı.
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan eski TCG Bodrum gemisi kaptanı binbaşı Tolga Doğan, telefonunda ByLock tespit edilmesine ilişkin, "ByLock'u hayatımda hiç kullanmadım. Nereden çıktıysa çıktı bilmiyorum. Böyle bir program olduğunu 15 Temmuz'dan sonra haberlerden öğrendim." dedi.
Aynı davada yargılanan tutuklu sanıklardan TCG Bodrum gemisinin eski 2. kaptanı Kurmay Albay İlsev Hazır, telefonunda ByLock tespit edilmesine ilişkin, "Böyle bir program kullanmadım ve yüklemedim. 'ByLock' diye bir şeyi ilk kez tutuklu olduğum Buca Cezaevinde öğrendim." şeklinde konuştu.
Kütahya'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan, kullandığı iki cep telefonunda da programı kullandığı belirlen H.Y, "Teknolojiyle aram yoktur ve teknoloji özürlüyüm. ByLock nedir bilmiyorum. Telefonuma da böyle bir şey yüklemedim." ifadelerini kullandı.
Çankırı'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında hakim karşısına çıkan 32'si tutuklu 46 sanıktan Hüseyin Kambur, uzun süredir tutuklu bulunduğunu, örgütün gizli yazışma programı "ByLock"u hiç kullanmadığını ileri sürmesi üzerine, mahkeme başkanının, emniyet ve savcılıktaki ifadesinde ByLock kullandığını kabul ettiğini hatırlatmasıyla Kambur, savcılıkta çok heyecanlandığını ve neyi imzaladığını hatırlamadığını iddia etti.
Uşak Üniversitesinde örgütün yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan akademisyen, emniyetteki ifadesinde örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"un kurulu olduğu telefonu 11 yaşındaki kızının kullandığını ileri sürdü.
"Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütüne yardım" suçlamasıyla tutuklanan Doç. Dr. Y.K'nin "ByLock olduğu iddia edilen telefonu ben kullanmıyorum, 11 yaşındaki kızım kullanıyor. Kızım dershaneye gidiyor belki orada başkası yüklemiş olabilir." dediği ortaya çıktı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Yavuz Altıntop, "ByLock programını kullandığım hususunu kabul etmiyorum. Emniyette bana bu husus soruldu, hatta başka programlardan da bahsedildi ancak böyle bir program kullanmadım varlığından ve isminde de emniyette haberdar oldum." şeklinde beyanda bulundu.
Aynı soruşturma kapsamında tutuklanan ve programı çok sık kullandığı belirlenen Mehmet Dallı ise nöbetçi sulh ceza hakimliğinde verdiği ifadesinde, "Bylock programı kullanmadım sembolünü dahi bilmiyorum. Teknik donanım müdürüyüm bazı programlar için bilgisayarımıza program indiririz ancak bahsedilen programın ne olduğunu bilmiyorum. Bilgi İşlem Başkanlığında şube müdürü olmadığından üniversiteye başladım. İşim ile alakalı programlarla alakalı oldum. Benim Bylock programından haberim olmadı bu olaylar nedeniyle haberdar oldum." dedi.
Kayseri'de ise silahlı terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla ayrı ayrı dava açılan 20 eski polisten tutuklu Ö.O. fotoğrafçılığa merakı olduğunu iddia ederek, "Instagram'da 5 bin takipçim var. Bu kişilerle yazışmak için ByLock yükledim. Birkaç ay sonra da telefondan kaldırdım." dedi.
Kırşehir'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında "ByLock" kullandıkları iddiasıyla haklarında dava açılan aralarında doktor ve komiserlerin de olduğu 8'i tutuklu 9 sanıktan Sanık komiser H.D, soruşturma aşamasındaki ifadesinin yanlış anlaşıldığını öne sürerek, "Hiçbir zaman kullanmadım, yüklemedim, 'tanımadığım kişiler yüklemiş olabilir' demek istemiştim. İfademin tamamını okumadan imza atmıştım. Önceki ifademi kabul etmiyorum." diye konuştu.