Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’cülerin devletten temizlenmesine yönelik eleştirilere cevap verdi. Yıldırım, “Bürokraside, orduda yuvalanan unsurların temizlenmesi bir ülkenin en doğal hakkı. Hiçbir devlet kendisine sadakatle tabi olmayanlarla yoluna devam edemez” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da bir otelde düzenlenen “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, bölgedeki istikrarsızlığın en büyük faturasını Türkiye’nin ödediğini söyledi. Yaklaşık 3,5 milyon Suriyeliyi 6 yılı aşkın süredir Türkiye’de misafir ettiklerini kaydeden Yıldırım, “Türkiye, bunları yaparken, dünyadan da sadece ‘Türkiye iyi işler yapıyor, mültecilere, zordakilere yardım ediyor’ demekten daha fazlasını beklerdik. Maalesef Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere bütün dünya, bu gelişmeleri izlemekle yetindi ve Türkiye’nin sırtını sıvazlamakla yetindi” dedi.
Türkiye’nin büyük bir ülke ve imkanlarının da çok geniş olduğunu belirten Yıldırım, “Türkiye, etrafında var olan iç savaş, kaos, kargaşaya rağmen ve üstüne üstlük bir darbe olayıyla karşı karşıya kalmış olmasına rağmen, bütün bu güçlüklerin üstesinden gelmeyi başarmış ve krizden itibaren büyümesinde hiçbir gerileme olmadan sürdürülebilir büyümeyi yakalamıştır” diye konuştu. Yıldırım, Türkiye’nin siyasi istikrarı, güçlü demokrasisi ve güvencesiyle sorunların üstesinden başarıyla geldiğini dile getirdi.
40 yıl öncesinde zenginliğin doğudan batıya doğru göç ettiğini belirten Yıldırım, bugün bu durumun tersine döndüğünün altını çizerek, şunları söyledi: “Küreselleşen dünyada artık hiçbir ülke, ‘Sorunlarımızı biz kendimiz çözeriz, başkalarına ihtiyacımız yok’ deme şansına sahip değil. Bütün ülkelerin kaderi, şöyle böyle birbirine bağlı. Dolayısıyla sorunların çözümüne birlikte kafa yormak lazım, birlikte çare üretmek lazım.”
15 Temmuz’daki FETÖ’cü darbe girişimine değinen Yıldırım, hiçbir devletin kendisine sadakatle tabi olmayan memurlarla, kamu görevlileriyle yoluna devam edemeyeceğine dikkati çekti. Yıldırım, “Hiçbir ülke kendisine sadakatle bağlı olmayanlarla çalışmaz’ dedi, noktayı koydu. Burada da maalesef Türkiye’de çifte standartlı yaklaşımı görmek bizi üzüyor. Kim ne derse desin, Türkiye bir hukuk devleti. Hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak” diye konuştu.
Yıldırım, bu tasfiye işinde haksızlığa uğramış olanların çıkabileceğini anlatarak, “Dedik ki itirazlar gelsin, bunlar incelenecek gerekli cevaplar verilecek ve haksızlığa uğrayanlar varsa bunlar da tekrar işine dönebilecekler” dedi.
Diğer partner ülkelerle, İran’la, Rusya’yla, Avrupa koalisyon ülkeleriyle yoğun çalışma içinde olduklarını dile getiren Yıldırım, gerek Irak’ta, Suriye’de gerekse Kudüs’te, Filistin’de her türlü istikrarsızlığın birinci derecedeki faturasını, Türkiye’nin ödediğini vurguladı.
- Barzani’ye yeni tedbirler yolda
- Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. 4 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, önümüzdeki günlerde K. Irak’a yönelik yeni tedbirlerin alınacağını söyledi. Bozdağ, Irak merkezi yönetimi ile iş birliği içinde adımlar atılacağını aktararak, yeni adımların ne olacağının önümüzdeki günlerde herkes tarafından görüleceğini ifade etti. Artık tek muhataplarının Irak merkezi hükümeti olduğunu vurgulayan Bozdağ, Barzani gayri meşru referandum kararından dönünceye kadar durumun bu şekilde devam edeceğini belirtti.