|

Bu üsler kime karşı kuruluyor: 'Rusya’ya karşı olduğu yalan'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Yunanistan’da 9 askeri üssü olduğuna dikkat çekerek “Peki bu üsler kime karşı kuruluyor?” diye sordu. Erdoğan, “Söyledikleri şu; ‘Rusya’ya karşı... Yalan... Dürüst değiller. Bütün bu olanlar karşısında, bunların Türkiye’ye karşı takındıkları tavır ortada” dedi.

İdris Saruhan
00:00 - 30/05/2022 Pazartesi
Güncelleme: 04:25 - 30/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin Yunanistan’daki 9 üsle ilgili olarak “Bu üsler kime karşı kuruluyor? Söyledikleri şu: 'Rusya'ya karşı...' Türkiye'ye karşı takındıkları tavır ortada" dedi.

  • Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği ve bu ülke heyetleriyle yapılan görüşmelerle ile ilgili bir soru üzerine Erdoğan şunları söyledi:
    "Finlandiya ve İsveç'le bizim heyetimizin yapmış olduğu görüşmeler maalesef beklenen düzeyde olmadı. Bunların beklentisi var fakat Türkiye ile ilgili atmaları gereken adımları atmadıkları gibi, bu görüşmeleri yaptığımız süreç içerisinde hala bunlar, özellikle İsveç, Stockholm'ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor.”

BUNLAR DÜRÜST DEĞİLLER

“Hatta görüşmeyi yaptıkları günün akşamında İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuşturarak bize her türlü yanlışı yaptıkları gibi, F16 meselesinde vesaire yine olumsuz tavırlarını, yaklaşımlarını sürdürüyorlar.
Bunlar dürüst değiller, samimi değiller. Bir güvenlik teşkilatı olan NATO'da bu tür teröristleri bağrına basan, bu tür teröristleri kucağında besleyen ülkelerle ilgili biz geçmişte yapılan yanlışın tekrarını yapamayız. Neydi o?
Özellikle Yunanistan geçmişte NATO'dan çıkmıştı, o zamanın Türkiye yönetimi Yunanistan'ın tekrar NATO'ya girmesinin yolunu açtı. Yunanistan da aynı şeyleri söylüyordu, herhangi bir şeyin olmayacağını söylüyordu.”

BİZ ‘EVET’ DEMEYİZ

  • “Bakın, şu anda Yunanistan'ın Avrupa'ya 400 milyar avro borcu var, fazlası var, azı yok. 5 artı 4 yani 9 tane şu anda Amerika'nın Yunanistan'da üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor, bu üsler niye var? Söyledikleri şu: 'Rusya'ya karşı...'
    Yalan, dürüst değiller. Bütün bu olanlar karşısında bunların Türkiye'ye karşı takındıkları tavır ortada. İşte geçen gün Miçotakis'e ne yaptılar? Amerika'da Temsilciler Meclisi ve Senato'nun kapısını açtılar, orada konuşturdular. Bu konuşmasında alkışladılar mı? Alkışladılar. Bütün bu olaylarda tekrar F16'lar gündeme getirildi mi?
    Getirildi. Biz şuna inanıyoruz, Müslüman, bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz. Bu delikten bizi bir kere soktular, bir daha sokturmayız. Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin başında olduğu sürece, teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO'ya girmesine biz 'evet' diyemeyiz."

Ansızın tepelerine inmeye mecburuz

Erdoğan, Suriye’nin kuzeyindeki olası bir operasyona ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı bizim cevapsız bırakmamız mümkün değil.
Başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleri maalesef bu terör örgütlerine ciddi manada silah, araç, gereç, mühimmat yardımı yapıyorlar ve bunu hala devam ettiriyorlar. ABD buraya binlerce tır bu yardımları yaptı. Kime yapıyor? PKK, YPG, PYD terör örgütlerine. Bu gerçekler ortada dururken biz hala bunları görmezlikten mi geleceğiz? Nasıl ki Kuzey Irak’ta PKK’ya ve PKK’nın adeta yavrucuklarına karşı yaptığımız operasyonlar var, aynı durum Suriye için çok daha geçerli, çok daha önemli.
Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazıyacağız. Amerika eğer üzerine düşen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa biz ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Bir yerlerden izin alarak terörle mücadele yapılmaz.”

Biz kendisine acırız

  • Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le ilgili soruları da cevapladı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına dair
    “Benim gündemimde Bay Kemal’in adaylığı filan, bunlar söz konusu değil”
    dedi. Erdoğan, Akşener’in 2. Abdülhamit dönemine ilişkin sözlerine dair şunları söyledi:
    “Bu hanım, ne yazık ki tarihçiyim diye geçinirken kendi tarihini inkar edecek kadar talihsiz bir noktaya geldi. Nasıl Osmanlı’yı 33 yıl yöneten Sultan Abdülhamit’e saygısızlık yapan, hakaret eden, ‘kızıl sultan’ diyen cibilliyetsizler varsa maalesef aynı güzergaha bu hanımefendi de düştü. O da onların izinde, onların yolunda giderek maalesef cennet mekan Sultan Abdülhamit’e bu saygısızlığı yaptı. Biz kendisine acırız. Gittiği yol, yol değil. Söyle bana arkadaşını, söyleyeyim sana kim olduğunu. Meral Hanım kimle yürüyor şu anda? Bay Kemal’le. Bay Kemal’in ne olduğu belli.”

Kimin kaçtığı ortada

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “kendisinin ve ailesinin kaçacağı” yönündeki iddialarına ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Şimdi, 15 Temmuz gecesi ben eğer 15 dakika geç kalmış olsaydım bugün ne şahsım, ne çocuklarım, eşim, damadım, torunlarım hiçbirimiz belki de hayatta olmayacaktık. Kaçan kim? Tankların arasından giden kim? Bay Kemal. Kimin kaçtığı, kimin kaçabileceği ortada. Biz yola kefenimizi giydik öyle çıktık.”




#Recep Tayyip Erdoğan
#ABD
#Yunanistan
#Rusya
2 yıl önce